Rakkautta & Anarkiaa 2018: Näitä emme tahdo nähdä – Kolme elokuvaa, jotka jätämme suosiolla väliin

14.09.2018 07:00 | Tuukka Hämäläinen & Taija Nikkonen

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään jälleen 20.–30. syyskuuta Helsingissä. Viimeisinä valintoina esittelemme ohjelmistosta kolme valintaa, joita emme syystä tai toisesta uskalla mennä katsomaan.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali käynnistyy vajaan viikon kuluttua ja tuo jälleen Helsingin valkokankaille valtavan joukon lyhyitä ja pitkiä elokuvia. Koska valikoima on joka vuosi hengästyttävän runsas, valikoimme joukosta useampia tärppejä Muropaketin lukijoille.

Aiemmin esittelimme jo kolme varmaa valintaa ja kolme kiinnostava kummajaista. Viimeisenä vuorossa on kolme elokuvaa, joiden näytöksiin emme uskalla astua.

1) The Image Book

Ranskalaisen uuden aallon ja auteur-elokuvan uranuurtaja ratsastaa jälleen! Jean-Luc Godardin 127. ohjaustyö (kyllä, oikeasti!) vaikuttaa olevan niin tinkimätöntä taide-elokuvaa, ettei sitä voi suositella kuin genren ongelmakäyttäjille. Miehen niin-ja-niin-mones ”elokuvaessee” pohdiskelee tällä kertaa (ilmeisesti) arabimaiden nykytilannetta. Cannesin elokuvafestivaalilla teos hurmasi tuomariston niin, että se palkittiin historian ensimmäisellä Special Palme d’Or -palkinnolla.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin virallisen kuvauksen mukaan ”The Image Book on cinefilosofinen assosiaatiokaravaani, jossa todellinen ja epätodellinen nivoutuvat visualisoituvan maailman peiliksi”. Tämä on tärkeää niille, joille se on tärkeää.

Näytökset ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. The Image Book ei näillä näkymin ole tulossa levitykseen festivaalin ulkopuolella.

2) The House that Jack Built

Silvottuja lapsia, eläinrääkkäystä ja ihmisen nahasta tehtyjä lompakoita. Misantropian suurvisiiri Lars von Trierin uutuus kuvaa sarjamurhaajan (Matt Dillon) psykopaattista kehitystä 12 vuoden ajalta 1970- ja 1980-lukujen Washingtonissa. Tämä on elokuva, jonka Cannes-näytöksestä käveli yleisöä ulos inhottavien kohtausten vuoksi.

The House that Jack Built on siis epäilemättä jopa von Trierin katalogissa poikkeuksellisen väkivaltainen elokuva, joka mitä ilmeisimmin kommentoi ohjaajan uraa ja teosten vastaanottoa, vakavaa masennusta unohtamatta. Onko lopputulos sitten täysin lapsellinen ja mauton, vai rehellinen ja henkilökohtainen kannanotto taiteentekijän sielunelämästä? Tätä voi pohtia samalla kun päähenkilö silpoo naisystäväänsä ja mutisee kuinka miehet ovat niitä todellisia uhreja.

Näytökset ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. Alustavien tietojen mukaan The House that Jack Built tulee teatterilevitykseen keväällä 2019.

3) The Real Estate

Pohjoismaalaiset ovat toistuvasti osoittaneet, ettei komedioiden tarvitse olla positiivisia. Saati piristäviä. Tai edes hauskoja.

Berliinin elokuvajuhlilla kilpaillut The Real Estate näyttää putoavan tähän kategoriaan. Alex Petersénin ja Måns Månssonin ohjaama ruotsalaiskomedia kertoo 68-vuotiaasta Nojetista (Léonore Ekstrand), joka palaa Espanjasta Tukholmaan hoitamaan vuokrakasarmia, jossa ihmiset eivät todellakaan voi hyvin. Hollywood Repoterin kriitikon mukaan tekele on ”esteettisesti epämiellyttävä” ja Varietyn mukaan puolestaan Berliinin elokuvajuhlien ”rumin” ja ”kaikin puolin syvästi epämiellyttävä”. Mutta mitäpä nuo amerikkalaiset pohjoismaisesta kurjuudesta ymmärtäisivät!

Josko tämä voimakkaalla viestillä varustettu paketti ruotsalaissurkeutta on mieleesi, emme voi kuin onnitella.

Näytösajat ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. Elokuva ei tiettävästi tule levitykseen festivaalin ulkopuolella.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin näytöskohtainen lipunmyynti alkoi eilen torstaina. Lisätietoja hiff.fi.

Muropaketin uusimmat