UUSIMMAT

Rakkautta & Anarkiaa 2018: Kolme varmaa valintaa – näitä elokuvia ei kannata missata

12.09.2018 09:00 Tuukka Hämäläinen & Taija Nikkonen

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään jälleen 20.–30. syyskuuta Helsingissä. Ensimmäisenä esittelemme kolme varmaa valintaa festarin laajasta ohjelmistosta.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali käynnistyy reilun viikon kuluttua ja tuo jälleen Helsingin valkokankaille valtavan joukon lyhyitä ja pitkiä elokuvia. Koska valikoima on joka vuosi hengästyttävän runsas, valikoimme joukosta useampia tärppejä Muropaketin lukijoille.

Tänään esittelemme kolme varmaa valintaa, ja lisää on luvassa jo huomenna.

1) Mandy

Nicolas Cage on Hollywoodin kiehtovimpia nimiä jo siksi, että hän vaikuttaa olevan vuoroin vakava näyttelijä ja vuoroin kaiken läskiksi lyövä sekopää, jonka elokuvat heittelehtivät laidasta laitaan, niin aiheiden kuin laadunkin puolesta. Mandy on kuitenkin jopa Cagen elokuvaksi erikoinen tapaus, joka on herättänyt jo ennakkoon paljon huomiota. R&A:n esittämä hurmeinen elokuva voisi nimittäin olla suoraan Night Visions -festarin ohjelmistosta.

Panos Cosmatosin kauhua, toimintaa ja unenomaista trippailua sekoittava elokuva sijoittuu vuoteen 1983. Cage ja Andrea Riseborough esittävät metsän keskellä asuvaa paria, jonka luokse saapuu äkkiarvaamatta koko joukko kultisteja ja demoneita. Tästä alkaa verilöyly, jossa erityisesti Cagen roolisuoritus on saanut vuolaita kehuja osakseen.

Näytösajat ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. Mandy ei tiettävästi tule Suomessa levitykseen festivaalin ulkopuolella.

2) The Miseducation of Cameron Post

Käsikirjoittaja-ohjaaja Desiree Akhavan elokuva vie katsojat aikamatkalle 1990-luvun alun Yhdysvaltoihin, jossa teini-ikäinen Cameron Post jää kiinni suhteesta toiseen tyttöön. Tämän seurauksena hänet passitetaan ”eheytymään” homoseksuaalisuudestaan kristilliselle God’s Promisen leirille, jossa hän ja muut ”parannettavat” joutuvat puhaltamaan yhteen hiileen selviytyäkseen. Vakavasta aiheesta huolimatta elokuva ei ole pelkkää paatosta, vaan myös kevyt ja jopa koominen.

Emily M. Danforthin romaaniin perustuva The Miseducation of Cameron Post sai ensi-iltansa vuoden alussa Sundancen elokuvajuhlilla, jossa se nappasi tuomariston pääpalkinnon. Pääosaa tähdittää muun muassa Kick-Ass -elokuvista tunnettu Chloë Grace Moretz, jonka haastavaa pääroolia on kehuttu voimakkaaksi ja rohkeaksi.

Näytösajat ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. Elokuva tulee festarin jälkeen myös teatterilevitykseen, ja sen ensi-ilta on 5. lokakuuta.

3) The Guilty

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla on vuosien varrella esitetty monia erinomaisia tanskalaiselokuvia, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Tällä kertaa varmimmasta päästä vaikuttaisi olevan Gustav Möllerin esikoiselokuva The Guilty, jota tähdittää viime vuosina Submarinossa (2010) sekä Sorrow and Joyssa (2013) vakuuttanut, jäyhääkin jäyhempi Jacob Cedergren.

Omaperäisessä trillerissä hätäkeskuksen työntekijän Asgerin (Cedergren) puuduttavan arkinen vuoro muuttuu piinaavaksi jännitysnäytelmäksi, kun hän saa langan päähän siepatuksi tulleen naisen. Kyseessä ei ole kuitenkaan perinteinen kidnappaus-draama, sillä tarina kuvataan tiukasti päähenkilön näkökulmasta ja koko elokuva sijoittuu yhden huoneen seinien sisään. Reaaliajassa etenevä puhelinjännäri on toivon mukaan lähempänä Steven Knightin Lockea (2013) kuin Joel Schumacherin Phone Boothia (2002).

Näytösajat ja lipunmyynti R&A:n sivuilta. Jacob Cedergren  myös vierailee festivaalilla esittelemässä elokuvaa. The Guilty ei näillä näkymin tule Suomessa levitykseen festivaalin ulkopuolella.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin sarjaliput ovat jo myynnissä, ja näytöskohtaisten lippujen myynti alkaa huomenna torstaina, 13. syyskuuta. Lisätietoja hiff.fi.

Muropaketin uusimmat