Uusimmat

Rakkautta & Anarkiaa -festareille voi osallistua nyt myös kotisohvalta käsin – Esittelyssä kiinnostavimmat elokuvat, jotka voi katsoa myös netistä

21.09.2020 20:30 Aki Lehti

Rakkautta & Anarkiaa on tänä vuonna myös online-festivaali.

Ensi sunnuntaihin asti jatkuvan Rakkautta & Anarkiaa -festarin elokuvia voi katsoa tänä vuonna myös netissä Festival Scope -palvelun kautta, jossa niitä on tarjolla 20 kappaletta. Poimimme valikoimasta viisi kiinnostavaa tärppiä.

Lisäinfoa, liput ja ohjeet verkkonäytöksiin löydät täältä. Netissä nähtävistä elokuvista järjestetään myös norminäytöksiä.

1. Proxima

Eva Green esittää astronauttielokuva Proximassa erilaista roolia, välillä muutakin kuin pahista. Hän on yksinhuoltaja-astronautti Sarah, joka joutuu hylkäämään 7-vuotiaan tyttärensä vuoden kestävän komennuksen ajaksi. Todella realistinen kuvaus avaruusmatkaan valmistautumisesta ja treenaamisesta, jonka päähenkilö näyttää tunteensa, eikä ole vain yksiulotteinen sankari.

Greenin uran parhaita rooleja, joka vaatii näyttelijältä paljon niin fyysisesti kuin henkisesti. Green puhuu roolissaan englannin lisäksi sujuvasti ranskaa ja saksaa, sekä jonkin verran venäjää.

Muun muassa Mustang-elokuvan käsikirjoittajana tunnetun Alice Winocourin avaruuselokuvan tunnelataus on mieletön, olematta lainkaan korni. Se on aidossa inhimillisyydessään mahdollisimman kaukana esimerkiksi pari viikkoa sitten Netflixissa ensi-iltansa saaneen naisastronautista kertovan Away-saippuasarjan siirappisen ”suurista” tunteista. Lisäpisteet maestro Ryuichi Sakamoton upeasta musiikista ja äänimaailmasta.

2. Greener Grass

Jocelyn DeBoerin ja Dawn Lubben surrealistinen kitsch-komedia Green Grass naurattaa sekopäisyydellään. Sen esittämien amerikkalaisten ylemmän keskiluokan äitien aidatulla omakotitaloalueella ainoana ajoneuvona on golfauto, jokaisella on jo valmiiksi täydellisen suoran hammasrivistön päällä raudat ja muutaman kuukauden ikäisen vauvan voi aivan hyvin lahjoittaa naapurille, jos siltä tuntuu. Silti kaikessa täytyy tietysti olla parempi kuin naapurin rouva, vaikka aviomiehet voivat vahingossa mennäkin sekaisin.

Ihanan oksettavan pastellinvärinen Greener Grass ei niinkään ota kantaa, kuin nauraa mielipuolisesti rikkaiden soccer mom -kotirouvien rooleille, jotka tuntuvat elävän yhä kuin 1950-luvulla, ilmeisen vapaaehtoisesti.

Alakouluikäinen pikkupoika muuttuu koiraksi, joka on tässä maailmassa vain hyvä asia. Isä on koukussa uima-altaan veteen, jota hän juo jatkuvasti. Överikahjo komedia saa nauramaan vedet silmissä.

3. Coded Bias

Erittäin kiinnostava dokumentti Joy Buolamwinista, hänen tutkimuksistaan ja taistelustaan tekoälyä ja kasvojentunnistusteknologiaa vastaan. Buolamwinin johtama Algorithmic Justice League -tutkimusryhmä yrittää parantaa koneälyjä, joita voi kutsua rasistisiksi ja syrjiviksi, sillä ne tunnistavat miesten kasvot yleensä oikein hyvin, naisten ja tummaihoisten kasvot huonommin ja mustien naisten kasvot todella kehnosti.

Kasvojentunnistusteknologiaa käytetään nykyään niin moneen tarkoitukseen, että yksityisyydensuojaan liittyvän väärinkäytön lisäksi algoritmien puoluellisuus on vakava ongelma.

Coded Bias -dokumentin aihe on kiinnostava sekä tärkeä, ja Buolamwini sanavalmis päähenkilö. Teknisesti leffa näyttää hutaisten tehdyltä, eikä siitä löydy elokuvamaisuutta juuri lainkaan.

4. No Hard Feelings

Faraz Shariatin debyyttiohjaus on todentuntuinen tutkielma saksaniranilaisen Parvis-nimisen nuorukaisen kokemuksista ensirakkaudesta ja erilaisten kulttuurien kohtaamisesta. Homomies juhlii vapaamielisten vähemmistöystäviensä kanssa läpi yöt, mutta kunnioittaa myös kaiken hänen eteensä tehneitä vanhempiaan, joiden maailmankatsomus on aivan jotain muuta.

Tulkkina vastaanottokeskuksessa työskentelevä Parvis ei tunne kuuluvansa oikein mihinkään, sillä hän ei ole tarpeeksi saksalainen, muttei myöskään iranilainen. Nuoren miehen kokemat suuret tunteet ovat kuitenkin yleismaailmallisia – rakastuminen ja ystävyys ovat yhtä järisyttäviä asioita, riippumatta siitä huutaako ne kovaan ääneen koko maailmalle vai patoaako tunteet sisälleen.

5. Always Amber

Ei-binäärinen, muunsukupuolinen ruotsalainen 17-vuotias Amber kertoo Always Amber -dokumentissa rohkeasti tarinansa, joka on koostettu lähinnä kännykkävideoista ja vanhoista kotivideoista.

Ruotsalaisteinin puberteetti on yhtä tunteiden vuoristorataa, aivan kuten kaikilla muillakin, mutta siihen yhdistyy myös ristiriita kehon ja mielen välillä, josta Amber puhuu niin psykiatrille, lääkärille kuin terapeutillekin. Hänen suurin haaveensa elämänsä tässä vaiheessa on saada diagnoosi ja sen suoma mahdollisuus korjauttaa jossain vaiheessa sukupuolensa.

Elokuvan esittelemä queer-sukupolvi ei tyydy olemaan hiljaa, vaan pitää meteliä kohtaamistaan vääryyksistä ja epäoikeudenmukaisuuksista. Nämä teinit eivät halua muuttaa itseään vain siksi, ettei ympäröivä yhteiskunta osaa muuttua, ainakaan tarpeeksi vauhdilla.

Lia Hietalan ja Hannah Reinikaisen ohjaama Always Amber kerrotaan päähenkilönsä ehdoilla.

Aiemmat R&A-artikkelit:

Esittelyssä kiinnostavimmat elokuvat, osa 1: Omaperäistä scifiä, ensimmäinen lehmä ja taidetta rakastava narkomaani

Rakkautta & Anarkiaa jatkuu vielä viikon – Esittelyssä kiinnostavimmat elokuvat, osa 2

Kaikki R&A:n elokuvat esitysaikoineen festivaalin kotisivuilla, josta voit ostaa myös pääsylippuja.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat