Rakkautta & Anarkiaa kunnioittaa edesmennyttä Harry Dean Stantonia upealla Lucky-elokuvalla

19.09.2017 10:23 | Aki Lehti

Näyttelijä tiesi kuolevansa ja jättää omaelämäkerrallisella elokuvallaan julkiset jäähyväiset kaikille.

15. syyskuuta 91-vuotiaana kuollutta Harry Dean Stantonia muistellaan tänään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvajuhlilla Lucky-elokuvalla, yhdellä hänen viimeisistä töistään.

Yleensä sivuosarooleissa nähty Stanton teki läpimurtonsa Win Wendersin Paris, Texas -elokuvan pääroolissa vuonna 1984. Lucky vie hänet takaisin samantyylisiin maisemiin, pikkukylään keskelle autiomaata, ja tällä kertaa Stanton on taas pääosassa, sillä elokuvassa hän esittää periaatteessa itseään.

Hallitsemattoman hyvänmielenvollotuksen Muropaketin toimittajissa aiheuttaneessa Luckyssä Stanton on vanhapoika, joka on ikäisekseen elämänsä kunnossa. Hän polttaa ketjussa, koska lääkäri antaa siihen luvan, kulkee kodin, dinerin ja kapakan väliä, juo bloody maryjä, soittaa huuliharppua ja täyttää sanaristikoita.

Päähenkilö käy äksyksi saadessaan muistutuksen vanhuudestaan ja kuoleman väistämättömyydestä. Fiksu mies osaa kuitenkin analysoida tilannettaan paikkakuntalaisten tuella. Kantakapakan asiakkaana nähdään myös David Lynch hienossa roolissa, joka suree kadonnutta kilpikonnaansa, President Rooseveltiä.

Stanton tekee Luckylla ns. David Bowiet, onnistuessaan ajoittamaan elokuvansa ja sen vanhan miehen jäähyväiset kaikille (eli ei millekään tai kenellekään, mitään ei ole, sanoisi Harry Dean) juuri kuolemansa tienoille. Tämän loistoleffan viimeistä kohtausta ei pysty enää näyttelijän kuoltua katsomaan kukaan kuivin silmin.

Lucky on John Carroll Lynchin (ei sukua David Lynchille) debyyttiohjaus, joka Stantonin tapaan tunnetaan nimenomaan lukuisista mahtavista sivuosarooleistaan. Miehen nimi ei välttämättä sano yhtään mitään, mutta jokainen tunnistaa ohjaajan välittömästi klikatessaan hänen IMDB-sivunsa auki.

Stantonin toistaiseksi viimeiseksi esiintymiseksi jäi Twin Peaks: The Return, jossa hän esitti Carl Roddia viidessä jaksossa. Kuoleman jälkeen Stantonilta on luvassa vielä yksi elokuva: Frank and Ava on nyt jälkituotannossa, ja ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

Lucky nähdään tänään 19.9 Kinopalatsissa klo. 21.15 ja samassa paikassa torstaina 21.9. klo.14.15.  Lisätietoja elokuvien esitysajoista, teattereista ja lipunmyynnistä löytyy osoitteesta hiff.fi.