Uusimmat

Ready Player One on nyt nähty – Lue Muropaketin kriitikoiden ensituntumat Steven Spielbergin elokuvasta

21.03.2018 17:02 Muropaketin toimitus

Ernest Clinen suosittuun romaaniin pohjautuva Ready Player One saa ensi-iltansa ensi viikolla. Steven Spielbergin elokuva esitettiin suomalaiselle medialle eilen.

Varsinainen Ready Player One -arvostelumme ilmestyy ensi viikon alussa, mutta pyysimme Muropakettiin arvosteluita kirjoittavilta Tuukka Hämäläiseltä, Tatu Junnilta ja Päivi Laajalahdelta ensimmäiset kommentit näkemästään jo nyt.

Mielipiteet Steven Spielbergin ohjaamasta seikkailusta ovat suhteellisen samanlaisilla linjoilla kaikkien kolmen kesken:

”Lukematta kirjaa pidin Ready Player Onesta kovasti, vaikka tarina olikin aika ennalta-arvattava. Ei se Steven Spielbergin parhaille seikkailuille pärjää, mutta on selvästi ohjaajan 2000-luvun tuotannon parhaimmistoa. Trailerihehkutusten jälkeen oli positiivinen yllätys, ettei leffa ratsastanut pelkällä kasari- ja ysärinuorten nostalgialla, vaan sisältää paljon uudempiakin viittauksia, ja toimii myös ihan hyvin ilmakin Overwatch-hahmojen sun muiden bongaamista.

On myös erityisen mukavaa nähdä elokuva, joka tekee kunniaa videopeleille ja ammentaa runsaasti pelien maailmasta. Tähän nähden elokuvan loppuratkaisu tuntuikin sitten oudon tunkkaiselta. Viimeisillä sekunneilla sitä muisti, että leffan ovat käsikirjoittaneet liki viisikymppiset äijät ja ohjannut 71-vuotias papparainen. Todellisuus on aina parempi vaihtoehto niille etuoikeutetuille, joilla on kaikkea.”

– Tuukka Hämäläinen

”Ready Player One on Ernest Clinen romaaniin nähden hyvin suoraviivainen. Silti se on onnistunut poimimaan lähdemateriaalista kaiken olennaisen. Loputtomat populaarikulttuuriviittaukset ovat elokuvan parasta antia, mutta samalla myös yksi isoimmista haasteista. Elokuvan päättyessä olo on väkisinkin hengästynyt. Turhauttavaa kyllä, elokuvateatterissa ei ollut mahdollista pysäyttää kuvaa tai kelata taaksepäin varmistaakseen, vilahtiko valkokankaalla todellakin Spawn ja Battletoadsit, vai kuvittelinko vain omiani.

Romaanin ja SXSW-festivaaleilta kantautuneiden ennakkoarvioiden perusteella odotin Ready Player Onelta aika paljon. Jouduin kuitenkin jossain määrin pettymään. Elokuva ei ollut missään nimessä huono, mutta en pitänyt siitä niin paljon kuin olisin halunnut. Iso ongelma oli runsaudenpula. 140 minuuttia värikkäitä pikselitehosteita, salamaleikkauksia ja hauskoja, mutta tarinan kannalta täysin tyhjänpäiväisiä cameoita yhdistettynä jo ennalta tuttuun juoneen ei ollut ihan ongelmaton kokonaisuus.

Ready Player One on hyvää viihdettä, ja se pääsee parhaiten oikeuksiinsa isolta valkokankaalta katsottuna. On vaikea kuitenkaan uskoa, että klassikoihin näin paljon nojaava elokuva nousisi itse klassikoksi.”

– Tatu Junni

“Ready Player One on suoraviivainen seikkailuelokuva, mutta samalla viihdyttävintä Spielbergiä vuosikausiin. Clinen romaanin nostalgiapainotteisen ytimen erinomaisesti tavoittava elokuva vilisee populaarikulttuuriviittauksia ja tarjoaa täten elokuvan ystäville bongaamista helpostikin useamman katselukerran tarpeksi.

Piilotettua “aarretta” etsivässä Ready Player Onessa on samaa seikkailuhenkeä kuin 80-luvun nostalgisimmissa nuortenelokuvissa. Siksi sen kohderyhmäksikin nousevat ne katsojat, jotka ovat eläneet lapsuutensa 80-luvulla ja fanittaneet Arkajalkoja ja Paluu tulevaisuuteen -elokuvia. Elokuva nojaa niin vahvasti nostalgiaan, että nykypäivän nuoret katsojat tuskin saavat siitä samalla tavalla iloa irti, mikä tekee siitä aavistuksen ristiriitaisen katsottavan.”

– Päivi Laajalahti

Ready Player One saa Suomen ensi-iltansa 28. maaliskuuta.