Uusimmat

[REC] (**)

18.04.2008 07:31 Olli Sulopuisto

RECSaatan olla väärässäkin, mutta muistaakseni Pelastajissa ei ollut jaksoa, jossa olisi törmätty zombie-epidemiaan kalliolaisessa kerrostalossa. Siinä on nimittäin kaikessa kauneudessaan espanjalaisen [REC]:in idea.

Ángela Vidal (Manuela Velasco) on tekemässä Nukkuessanne-tosi-tv-ohjelmaa paloasemalla yhdessä kuvaajansa Pablon (äänenä Pep Sais) kanssa. Kameralle ja haastateltaville flirttaileva Vidal on silminnähden tuskastunut siihen, että ilta on rauhallinen.

Niinpä hän on revetä riemusta, kun hälytys vihdoin pärähtää soimaan ja palomiehet suuntaavat kohti kerrostaloa, jossa on ”henkilö avun tarpeessa”. Ei mene montaa hetkeä, kun apua tarvitsevat kaikki talon asukit, kas kun yläkerran mummia ei vaivaa influenssa.

Koko elokuva näytetään televisiokameran näkökulmasta. Välillä nauhoitus tietenkin katkeaa, kun joku läimii kameramiestä hermostuneena. ”Meidän on kerrottava, mitä tapahtuu”, toimittaja kimpaantuu. Ilmeisesti espanjalaisilla kollegoilla on kova moraali, sillä ainakin minä keskittyisin zombiehyökkäyksen sattuessa enempi karkuunjuoksemiseen kuin kuvaamiseen.

Leffan kantava idea tuntuisi varmaan freesimmältä, ellei Cloverfield olisi tuoreessa muistissa ja George A. RomeronDiary of the Deadin trailerikin jo tsekattuna.

Rec

[Rec]:in toinen kulmakivi on se, että ihmiset eivät pääse pakenemaan talosta. Välillä temppuilu tuo mieleen ne tietokonepelit, joissa eteen avautuu avara maisema, mutta sinne ei pääse, koska siellä on laatikko, eikä pelihahmo osaa hypätä. Vähän rasittavaa siis.

Varsinaista soundtrack-musiikkia ei ole, mutta sen sijaan äänitehosteisiin on ujutettu ovelasti jos jonkinlaista surinaa ja murinaa, joka rakentaa jännitystä lähes huomaamatta.

Päällimmäisenä tunteena leffasta jää mieleen sen keskivaiheen tylsyys: tyypit huutavat toisilleen, että apua apua mitä tehdään ja apua apua jotain tarttis tehdä. Muutamaa hauskasti ajoitettua tempausta lukuun ottamatta juoni on kuitenkin tuttu kaikille, jotka ovat nähneet yhdenkin kauhuelokuvan 2000-luvulla.

Aina se ensimmäinen idea ei riitä loppuun saakka, vaikka olisi hyväkin.

2/5

PlusMiinusNolla

-kameran näkökulmasta kerrottu kauhu alkaa olla jo väsynyt temppu
+jännityskohtaukset ovat jänniä
-lajityypin kliseitä toistetaan uskollisesti juonen joka mutkassa

[REC]
(Espanja 2007)
K18

Ohjaus Jaume Balagueró ja Paco Plaza
Käsikirjoitus Jaume Balagueró, Paco Plaza ja Luis Berdejo
Pääosissa Manuela Velasco, Javier Botet, Manuel Bronchud, Martha Carbonell, Claudia Font, Vicente Gil

Kesto 85 minuuttia.