Uusimmat

”Remember The Fifth of November”: 10 faktaa V niin kuin verikosto -elokuvasta

05.11.2015 06:50 Tatu Junni

”Remember, remember! / The fifth of November / The Gunpowder treason and plot / I know of no reason / Why the Gunpowder treason / Should ever be forgot!”

Jep, se on marraskuun viides päivä taas, ja tänään tulee kuluneeksi 410 vuotta Guy Fawkesin kuuluisista edesottamuksista.

Elokuvarintamalla nyt on tietenkin ainoa oikea päivä katsoa vuonna 2006 valmistunut V for Vendetta eli V niin kuin verikosto.

Warner Bros. Picturesin elokuva on monelle tuttu, mutta vain harvalle läpikotaisin. Niinpä kokosimme 10 faktan listan Verikoston tiimoilta.

1. Elokuvan tekeminen maksoi 54 miljoona dollaria. Se keräsi teatterikierroksellaan 150 miljoonan dollarin lipputulot.

2. V niin kuin verikosto –sarjakuva ilmestyi alkujaan vuosina 1988-89, mutta suomeksi se julkaistiin klassikkostatuksestaan huolimatta vasta 2000-luvulla. Tuorein suomalaispainos on vuodelta 2014 (Egmont Kustannus).

3. V niin kuin verikoston tuottajat ja käsikirjoittajat Andy ja Lana Wachowski työstivät elokuvaa jo ennen ensimmäistä Matrixiaan. Silti he uskoivat V niin kuin verikoston John McTeiguen ohjattavaksi, eivätkä ryhtyneet hommaan itse.

4. V niin kuin verikosto oli ohjaaja John McTeiguen ensimmäinen pitkä elokuva. Sen jälkeen hän on tehnyt elokuvat Ninja Assassin, Korppi ja Survivor sekä ohjannut pari jaksoa Wachowskien Sense8-sarjaa sekä lyhytelokuvan Caserta Palace Dream.

5. V niin kuin verikosto sai Suomessa ensi-iltansa 24. maaliskuuta 2006 – ennakkoon sen saattoi tosin nähdä jo saman vuoden helmikuussa. Elokuva keräsi meillä yhteensä 57 437 katsojaa, jättäen jälkeensä muun muassa The Departedin (55 218 katsojaa), Babelin (52 146), Pan’s Labyrinthin (50 648) ja Superman Returnsin (34 311).

6. Hugo Weaving ei ollut alkuperäinen valinta V:n rooliin. Rooma-sarjasta tuttu James Purefoy ehti osallistua kuvauksiin neljän viikon ajan, kunnes Weaving korvasi hänet ”taiteellisten erimielisyyksien” takia. Lopullisessa elokuvassa on jäljellä kohtauksia, jotka Purefoy on näytellyt.

7. Kaikki V:n repliikit nauhoitettiin jälkituotannossa. Hahmon naamari kun esti selkeän artikuloinnin itse kuvaustilanteessa.

8. V niin kuin verikosto -sarjakuvan kirjoittanut Alan Moore oli niin pettynyt From Helliin (2001) ja etenkin Herrasmiesliigaan (2003), että hän ilmoitti katkaisevansa kaikki välit Hollywoodin viihdekoneistoon. Moore siirsi osuutensa V niin kuin verikoston palkkiosta piirtäjä David Lloydille ja kielsi samalla nimensä käyttämisen V niin kuin verikoston yhteydessä.

9. Sarjakuvassa V ajoi anarkismia. Elokuvassa se korvattiin vapaudella. Alan Moore oli tästä(kin) muutoksesta hyvin harmissaan.

10. V niin kuin verikoston dominokohtaukseen tarvittiin 22 000 dominonappulaan. Neljä alan ammattilaista asetteli niitä oikeisiin asemiin peräti 200 tunnin ajan.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat