Reservation Road (**)

25.04.2008 07:06 | Olli Sulopuisto

Reservation RoadVoin hyvin kuvitella Reservation Roadin myyntipuheen: ”Löysin tämän kirjan, jossa kaksi perhettä törmäävät – kirjaimellisesti – ja sen jälkeen mikään ei ole ennallaan.” Vaan tulipa iskevästä lähtökohdasta mitäänsanomaton elokuva.

John Burnham Schwartzin romaania lukematta on hankala sanoa, oliko sekin samanlaista klimppipuuroa. Ainakin kirjailija on ollut itse sovittamassa tarinaa valkokankaalle, joten ei häntä täysin syyttömänä voi pitää.

Teoriassa Reservation Road nimittäin kuulostaa järisyttävältä. Avioeroisä Dwight Arno on palauttamassa Lucas-poikaansa ex-vaimolleen, kun Arnon ajaa vahingossa nuoren Josh Learnerin päältä. He eivät pysähdy eikä Dwight kerro pojalleen, mitä on tapahtunut, vaan jää kantamaan syyllisyyttä yksin.

Arnon ja Learnerin kohtalot kietoutuvat yhteen oikein oppikirjamaisesti: motiivit ja teot toistuvat peilattuina, sivuhenkilöt ovat olennaisia tarinalle, panos on maksimaalisen suuri. Lapsensa menettäneet Learnerit ovat surun murtamia ja Dwight kamppailee omantuntonsa kanssa. Dramaattista kuin mikä.

Silti Reservation Road lähinnä haukotuttaa. Epäonnistumisen voi jyvittää tasaisesti elokuvan kaikille osa-alueille. Ensinnäkin tiukan alkutilanteen jälkeen valkokankaalla ei nähdä yhtään yllättävää kohtausta. Hahmot käyvät läpi saippuaoopperoista tutun surun kaavan, jossa kaikki saavat vuorollaan raivokkaan ja/tai surumielisen monologin/dialogin, jossa he pääsevät Näyttelemään oikein isolla N-kirjaimella.

Reservaition Road

Toisekseen näyttelijät. Mark Ruffalo, Joaquin Phoenix ja Jennifer Connelly ovat kaikki sympaattisia, herkkiä ja intensiivisiä näyttelijöitä, mutta tässä elokuvassa he vaikuttavat sätkynukeilta. Totta kai mukana on hyviä kohtia, mutta ne musertuvat lattean yhdentekevyyden alle – Ooh, aviopari kinastelee! Ooh, vieraantunut isä löytää tunteensa! Ooh, mies vajoaa syvemmälle hulluuteen!

Kärpäsenä keitossa surisee ohjaaja Terry George. Hän tarkoittaa varmasti hyvää, mutta kaikenkattava surumusiikkihuntu, mitäänsanomaton käsivarakuvaus ja jännitteetön kerronta tekevät Reservation Roadista ponnettoman esityksen. Se ei ole niinkään huono elokuva kuin ole olematta hyvä elokuva. Kyllä tällaisilla eväillä olisi pitänyt pystyä parempaan.

2/5

PlusMiinusNolla

+lähtökohta
-kaikki mitä sen jälkeen tapahtuu

Reservation Road
(Yhdysvallat 2007)
K13

Ohjaus Terry George
Käsikirjoitus John Burnham Schwartz ja Terry George
Pääosissa Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Jennifer Connelly, Mira Sorvino

Kesto 103 minuuttia