Riemukas Robinsonin perhe (***)

10.08.2007 07:16 | Olli Sulopuisto

Riemukas Robinsonin perheElokuvissa adoptiolapseksi tullaan näin: pelokas nainen hiipii synkkänä iltana orpokodin eteen, laskee kapaloidun lapsen oven eteen ja luikkii sitten pakoon. Tästä muotista ei poikkea myöskään uusin Disney-animaatio Riemukas Robinsonin perhe. Tavallisen aloituksen jälkeen tämä koko perheelle suunnattu tietokoneanimaatio onneksi poukkoilee vähän epätavallisempiikin suuntiin.

Vaikka studiotason taustatapahtumilla ei suoranaisesti ole vaikutusta itse elokuvaan, on ehkä syytä kerrata pikaisesti Disneyn animaatiopuolen käänteet. Vuonna 2005 yhtiö ilmoitti luopuvansa perinteisistä käsin piirretyistä elokuvista ja keskittyvänsä vain tietokoneella tehtyihin kolmiulotteisiin elokuviin. Viime vuoden tammikuussa Disney osti Pixarin, joka on 3d-animaatioiden uranuurtaja. Vain kuukautta sen jälkeen mikkihiiri muutti mielensä ja ilmoitti jatkavansa myös 2d-animaatioiden parissa.

Tämä kaikki tarkoittaa, että Disneyn oma 3d-osasto joutuu kilpailemaan maailman menestyneimmän tietokoneanimaatioyhtiön eli Pixarin kanssa. Kenties Robinsonin perhe on ollut tuotantoputkessa niin pitkään, että sen rooli on jäänyt vähän epäselväksi. Tavallaan kyse on puhdasverisestä Disney-tuotteesta ja tavallaan puoliverisestä Pixar-elokuvasta. Lopputulos on kuitenkin varsin onnistunut, ja sen perusteella ankkatalon omien tietokoneanimaattoreiden soisi pysyvän terveenä hyvän tovin.

Alussa orvoksi jäänyt poika on nimeltään Lauri, ja 12-vuotiaaksi tullessaan hänestä on kasvanut melkoinen keksijä. Poika ei kuitenkaan löydä paikkaa sijaisperheestä ja alkaa epäillä omaa arvoaan pellepelottomanakin, kunnes tulevaisuudesta saapuneet vieraat – pahaenteisen mustahattuinen mies ja näennäisen avulias Vilppu Robinson – pistävät kuviot uusiksi.

Tähän asti Riemukas Robinsonin perhe on perinteinen Disney-elokuva. Kiinnostusta pitää yllä lähinnä todella ilmeikäs animointi, jolla paikkaillaan hieman pelkistetyn oloista hahmosuunnittelua. Hienoin esimerkki tästä yhdistelmästä on kuunsirppikasvoinen hattumies, joka henkii ilkeyttä ja kömpelyyttä koko olemuksellaan.

Riemukas Robinsonin perheMutta kun päähenkilöt pääsevät tulevaisuuteen, juna karkaa käsistä ja mopo tipahtaa raiteilta. Robinsonien maailma on pullollaan 1950-lukuista, karkkiväreillä kuorrutettua Jetson-estetiikkaa ja itse perhe on vielä oudompi. Seuraa laulavia gangsterisammakoita, lihapullatykkejä ja loputtomia väärinymmärrysvitsejä. Osion vaikutus on samaan aikaan hämmentävä (mitä ne oikein tekevät?) ja huvittava (mitä ne oikein tekevät!).

Kun juonipyörä naksahtaa jälleen kohdalleen, älyvapaa meininki vaimenee taustalle ja perhearvot nousevat esille. Ne kuitenkin esitellään Disney-leffalle harvinaisen siedettävällä tavalla, tai sitten minä olen vain pehmenemässä.

Lopputulos on sillisalaatti, jonka molemmissa päissä on hieman klisesoppaa. Leffa on kuitenkin vauhdikas ja hauska, eivätkä pienet nopeustöyssyt eivät onnistu pysäyttämään sen etenemistä.

Suomenkielisessä toteutuksessa ei ole moitteen sijaa.

3/5

Riemukas Robinsonin perhe
(Yhdysvallat 2007)
K7

Ohjaaja Stephen J. Anderson, suomenkielisen dialogin ohjaus Markus Bäckman
Käsikirjoitus Michelle Bochner, Stephen J. Anderson, Jon Bernstein, Nathan Greno, Don Hall, Aurian Redson
Pääosissa Henri Piispanen, Akira Takaki, Niilo Syväoja, Risto Kaskilahti

Kesto 96 minuuttia

Muropaketin uusimmat