Robert Altmanin huonot vitsit

30.09.2006 12:37 Johanna Siik

Älkää antako elokuvan suomenkielisen nimen hämätä. Robert Altmanin huonot vitsit on yhtä kuin A Prairie Home Companion ja viittaa viikottaiseen radio-ohjelmaan, jota tehtiin 30 vuotta joka lauantai elävän yleisön edessä. Kyseessä siis ei ole mikään kokoelma veteraaniohjaajan parhaita (tai huonoimpia) paloja, vaan Altmanille tyypillinen kertomus ihmisjoukosta, jolla on jokin yhdistävä tekijä. Vaikka elokuvan suomennos saakin elokuvan edetessä selityksensä, ei voi kuin ihmetellä mitä kääntäjän päässä on liikkunut.

Robert Altman tunnetaan elokuvistaan Short Cuts – oikopolkuja ja Gosford Park, joissa kuvataan laajaa henkilögalleriaa, mutta pystytään samalla menemään syvälle tapahtumiin ja persoonallisuuksiin. Radio-ohjelman nauhoitus tarjoaa jälleen monipuolisen ympäristön, jossa kohkaa yhtä sun toista tyyppiä. Mukana on myös yliluonnollinen elementti enkelin (Virginia Madsen) muodossa. Kertojana toimi turvallisuusmieheksi omasta mielestään alennettu yksityisetsivä Guy Noir (Kevin Kline), joka tuo myös tuulahduksen jostain toisesta todellisuudesta.

Päällimmäisenä elokuvasta jää mieleen vahva tunnelma. Radio-ohjelma pyörii koko ajan taustalla, kun kamera seuraa esiintyjiä ja henkilökuntaa milloin takahuoneisiin, milloin lavalle. Jatkuva äänimatto ja leppoisat musiikkinumerot luovat turvallisuuden tunteen, joka muuttuu kipeäksi haikeudeksi mitä lähemmäs loppua mennään, onhan kyseessä ohjelman viimeinen nauhoitus. Tässä on myös elokuvan suurin heikkous: luopumisen teema tuntuu niin vahvana, että viimeistä kohtausta odottaa jatkuvasti ja kelloa vilkuillessa ehtii hämmästyä monta kertaa ajan hitaasta kulumisesta.

Henkilögalleriasta löytää jokainen taatusti suosikkinsa, mutta todeta täytyy, että roolitus on kauttaaltaan jälleen kohdallaan. Meryl Streep ja Lily Tomlin hehkuvat laulavina Johnsonin sisaruksina, kun taas Woody Harrelson tekee valloittavan roolin tuhmia puhuvana laulavana cowboyna. Hämmästyttävän osuva on Lindsay Lohanin pestaaminen nuorempaa Johnsonin polvea edustavaksi Lolaksi, sillä kerrankin tämä lööpeissä ahkeraan viihtynyt bilehile onnistuu olemaan ärsyttämättä ja tekee teiniroolinsa puritaanisella vähäeleisyydellä.

A Prairie Home Companion
USA 2006

Ohjaus Robert Altman
Käsikirjoitus Garrison Keillor
Rooleissa Kevin Kline, Meryl Streep, Lily Tomlin, Woody Harrelson, Virginia Madsen, Lindsay Lohan, Tommy Lee Jones

Kesto 108 min