Saippuaprinssi

10.02.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

Viikkoja sitten katsoin elokuvateatterissa Saippuaprinssin julistetta. Se on selkeä, hauska ja tyylikäs, toisin kuin suomalaisten elokuvien julisteet yleensä. ”Sokea kana on löytänyt jyvän”, mietin, sillä kotimaiselle saippuaoopperakomedialle nauraminen tuntui varmalta vaikka en ollut nähnyt leffaa. Pilkka osui omaan nilkkaan – elokuva on juuri sellainen kuin juliste lupaa.

Saippuaprinssi on kieli poskessa tehty puhdasverinen romanttinen komedia. Nuori ja idealistinen teatterinäyttelijä Ilona (Pamela Tola) päätyy käsikirjoittamaan paloasemasaippuaa, ja rakastuu sarjan päänäyttelijään Kalleen (Mikko Leppilampi). Variaationa normaaliin asetelmaan tällä kertaa samaa, aika valjua, miestä tavoittelee kaksi naista. Ilona joutuu kilpailemaan sarjan vanhemman juonimaakarin Raakelin (Outi Mäenpää) kanssa, ja luonnollisesti omista elämistään ammentavat kirjoittajat sotkevat kuvioihin myös fiktiivisen paloaseman väen.

Ohjaaja Janne Kuusi suoriutuun hommastaan hienosti. Työ improvisaatiota hyödyntävän Stella Polaris -ryhmän kanssa (mm. Kukkia ja sidontaa) on auttanut, sillä elokuva vilisee hauskoja sivuhenkilöitä. Suurin osa heistä on olemassa vain yhtä vitsiä varten, ja sen saaminen toimimaan vaatii taitoa.

Saippuasarjat suvereenisti hallitsevan Aleksi Bardyn (mukana mm. Kotikadun ja Salattujen elämien teossa) käsikirjoitus on hyvin tietoinen metaelokuvien historiasta ja erityisesti 80-luvun Tootsie – lyömätön lyyli tulee mieleen. Mielenkiintoisella tavalla näyttelijöiden hierarkia muodostuu siten, että pohjalla ovat teatterinäyttelijät, heidän yläpuolellaan tv-starat ja korkeimman statuksen saavat elokuvatähdet. Käsiksen iva kohdistuu kuitenkin vain tekotaiteelliseen näyttämömeininkiin ja tehdasmaisesti tuotettuun televisiohöttöön. Graalin maljaksi kohotettua Elokuvaa ei parjata lainkaan.

Helsinki-filmistä on kasvamassa varteenotettava tuotantoyhtiö. Katalogista löytyvät jo Hymypoika, Kukkia ja sidontaa sekä Tyttö sinä olet tähti. Pian Solar-filmsin on syytä pelätä. Helsinki-filmi ei ehkä kerää yhtä suuria katsojalukuja, mutta laatu on korkeammalla ja tasaisempi. Saippuaprinssi on puhdas viihde-elokuva, joka ei teeskentele olevansa mitään muuta. Ja juuri siksi se toimii.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Saippuaprinssi
Suomi 2006. Ohjaus Janne Kuusi, käsikirjoitus Aleksi Bardy ja pääosissa Mikko Leppilampi, Pamela Tola ja Outi Mäenpää.
97 min.

Muropaketin uusimmat