Salainen agentti 86 (**)

29.08.2008 07:02 | Olli Sulopuisto

Salainen agentti 86Maxwell Smart syntyi aikoinaan James Bondin vanavedessä, kun Mel Brooks näki agenttiseikkailuissa oivan tilaisuuden genren pilkkaamiselle. Nyt salainen agentti 86 on herätetty jälleen henkiin.

Kenkäpuhelin ja muut tv-sarjassa nähdyt vempeleet on raahattu museoon. Päähenkilö on yhä sama törppöilevä Smart, mutta jotain on muuttunutkin. Steve Carellin esittämänä hän on fiksu ja pätevä kaveri, joka on itse asiassa liian pätevä päästäkseen kenttäagentiksi. Vaan kun kuopatuksi luultu KAOS-pahisjärjestö iskee CONTROL:in päämajaan, lähetetään Smartkin tositoimiin.

Jos alkuperäinen Get Smart oli pilkkareaktio James Bondin huolettomiin seikkailuihin, pitäisi 2000-luvun Maxwellin kaiketi touhuta kuin Jason Bourne konsanaan. Mutta ei, toiminta on enempi kädenlämpöistä ja komiikkakin aika kilttiä.

Voi johtua pressinäytöksen yleisöstäkin, mutta Salaisen agentin törppöilyt eivät hirveästi naurattaneetkaan. Steve Carell on todistetusti hauska mies tällaiseen pokkana esitettyyn hölmöilyyn, mutta kenties hän yrittää vähän liian paljon. Anne Hathaway selviää osastaan kunnialla, koska hänen tehtävänään on olla straight (wo)man, jonka normaali käytös saa staran hassuttelun näyttämään entistä hölmömmältä.

Salainen agentti 86

Sivuosiin on törsätty näyttelijöitä, joilla ei oikein ole tekemistä. Alan Arkin ja Terence Stamp ovat vihaisia vanhoja miehiä, nörttisuosikki Masi Oka piipahtaa Q-maisena teknovelhona ja Bill Murray istuu yksinäisenä puun sisässä.

Salainen agentti 86 ei ole samalla tavalla aktiivisesti huono kuin monet muut tuoreet yrittäjät (älkää pakottako minua katsomaan Love Gurua uudestaan). Itse asiassa elokuva tuntuu kohtalaisen ammattitaitoisesti kootulta, sen käsikirjoitus sinänsä pätevältä, ohjaus miellyttävän alleviivamattomalta ja esiintyjätkin pärjäävät. Hauskoja kohtauksia on useita. Yritys hyvä plus, mutta olympiaraja jäi nyt kyllä ylittämättä.

2/5

PlusMiinusNolla
+ Bill Murray
– ei tarpeeksi hauska
+ ainakin ne tuntuvat yrittävän
– päivittyykö Smartin hahmo nykyaikaan?

Salainen agentti 86
(Yhdysvallat 2008)
K13

Ohjaus Peter Segal
Käsikirjoitus Tom J. Astle & Matt Ember
Pääosissa Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Terence Stamp, Alan Arkin

Kesto 111 minuuttia

Muropaketin uusimmat