Selitetty: Mitä oikeasti tapahtuisi, jos Thanos tuhoaisi maailmastamme puolet elävistä olennoista?

25.04.2019 17:00 | Muropaketin toimitus

Avengers-elokuvissa Thanos halusi palauttaa luonnon tasapainon tuhoamalla puolet elollisista olennoista. Todellisuudessa tilanne voisi kuitenkin olla aivan toinen.

Avengers: Infinity Warin lopussa Thanos napsautti Ikuisuuden rautakintaallaan puolet kaikesta elollisesta tomuksi, pyrkimyksenään palauttaa luonnon tasapaino ylikansoitetuille planeetoille. Fandom UK selvitti luonnontieteilijältä, mitä oikeasti tapahtuisi, jos maapallolta yllättäen katoaisi puolet elävistä olennoista.

Ensiksikin tilanne on täysin erilainen, jos tuhottavien listalla ovat pelkästään tiedostavat eliöt eli käytännöllisesti katsoen kaikki eläimet. Jos taas tuhottavana on puolet kaikesta elävästä – eli myös kasveista ja bakteereista – haluttu tasapaino keikahtaisi vieläkin helpommin sekaisin. Infinity Warin ja Endgamen käsikirjoittajat Christopher Markus ja Stephen McFeely ovat aiemmin kommentoineet kyseessä olevan vain tuntevat eliöt.

Ihmispopulaation tapauksessa muutos ei lopulta olisi kovin suuri. Ihmisten valtavan nopean kasvun vuoksi määrä putoaisi vain 50 vuotta sitten olleelle tasolle, tosin napsautuksen välilliset seuraukset, kuten liikenneonnettomuudet, vähentäisivät populaatiota myös jonkin verran lisää.

Tehokkaimmin napsautus iskisi ihmisten tapauksessa elämää ylläpitäviin toimintoihin kuten ravinnon, puhtaan veden ja lääkkeiden saantiin.

Tutkijan mukaan tilanne palaisi kuitenkin ihmisten osalta suhteellisen nopeasti samaan kuin se on nyt: ylikansoitukseen, resurssien puutteeseen ja ympäristön tuhoon. Thanosin olisi siis mieluummin kannattanut käyttää ikuisuuskiviään ihmispopulaation stabiloimiseen kestävämmälle tasolle pysyvästi.

Muropaketin uusimmat