Uusimmat

Selvitys: Hollywood tosiaankin kierrättää vanhoja elokuvia nyt enemmän kuin ennen – vuodessa remakeja voi tulla melkein 20

11.02.2019 14:21 Tuukka Hämäläinen

Tuore selvitys kertoo, mikä on viimeisen vuosisadan paras elokuvan uusintaversio ja mikä on huonoin. Laajaan ”tutkimukseen” sisältyi liki 1 500 elokuvaa, mutta on sillä myös ongelmansa.

On ikivanha klisee hokea, että Hollywoodissa on ideat loppu ja nyt tehdään vain uusintaversioita vanhoista elokuvista. Mutta pitääkö se paikkansa? Tuore selvitys viittaa siihen, että vaikka remake-versioita on tehty käytännössä elokuvahistorian aamuhämäristä asti, on niitä todellakin tehty enemmän 2000-luvulla. Ja ainakin nykyperspektiivistä käsin uusintaversiot näyttävät myös olevan huonompia kuin alkuperäiset.

Selvityksessä analysoitiin IMDb:n tiedoista lähes 1 500 elokuvaa, ja tulokset on julkaistu Music Magpien sivuilla. Jo lähde kertoo, että tähän ”tutkimukseen” kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Edes asiaa koskeva tiedote ei kertonut ketkä tai mikä instituutio analyysin on todella tehnyt, ja pikkupräntillä kerrotaankin, että se on ”tarkoitettu vain viihdetarkoituksiin”. Näistä varauksista huolimatta lopputulos on kiinnostava.

Selvityksen mukaan edellisellä vuosikymmenellä (2000-2010) tehtiin kaikkein eniten remake-leffoja, peräti 189, eli noin 19 vuodessa. Tuon vuosikymmenen huippuvuosi oli 2005, jolloin ilmestyivät esimerkiksi War of the Worlds, The Producers ja The Fog.

Maailmojen sota

Ja kuten arvata saattaa, selvityksen mukaan remake-versioiden IMDb-arvosanat ovat pääasiassa aina huonommat kuin alkuperäisten elokuvien. Keskimäärin uusintaversioiden keskiarvot ovat IMDb:n 10 pisteen asteikolla 1,85 pistettä alempia kuin alkuperäisten.

Selvityksestä paljastuu muutakin kiinnostavaa, esimerkiksi se, että kaikkein eniten remake-versioita tehtaillaan draamaelokuvista, ja niitä seuraavat genrelistassa komedia, romantiikka ja kauhu. Kaikkein eniten uusintaversioita on tehty Charles Dickensin klassikkokirjaan perustuvasta Scroogesta (1935), josta on ilmestynyt peräti seitsemän uudempaa versiota. Myös monet muut eniten uusia versioita poikineet elokuvat ovat filmatisointeja kirjallisuudesta (kuten Robin Hood ja Viidakkokirja), mutta tämä selvitys kohtelee niitä remake-versioina.

Pisin aika alkueräisen elokuvan ja remaken välillä taas on tämän selvityksen mukaan kauhuklassikolla The Cabinet of Dr. Caligari. Alkuperäinen elokuva ilmestyi vuonna 1920 ja uusintaversio vuonna 2005, eli 85 vuotta myöhemmin. Keskimääräinen aika alkuperäisen ja remaken välillä on paljon lyhyempi, vain 23 vuotta.

Mutta entäpä kaikkien aikojen paras ja huonoin remake? Suhteessa alkuperäisen elokuvan arvosanaan kaikkien aikojen parhaaksi remake-elokuvaksi voidaan kruunata Reefer Madnessin (1936) vuonna 2005 ilmestynyt versio, joka muutti alkuperäisen huumevalistusleffan komediamusikaaliksi. Pahimman pudotuksen taas teki ranskalaisleffa The Intouchablesin (2011) uusi versio The Upside (2019), jonka pääosissa nähdään Kevin Hart ja Bryan Cranston. Tämä turjake on saanut keskiarvokseen vain 3,6.

Varauksella tähän analyysiin kannattaa suhtautua myös siksi, että se ottaa huomioon ainoastaan IMDb-arvosanat. Paitsi että sivuston arvosanajärjestelmää on kritisoitu painottuneeksi, on koko sivustokin ollut olemassa vasta vuodesta 1996. Eli vanhempien elokuvien arvosanat on väistämättä annettu vuosikymmeniä ensi-iltojen jälkeen, eivätkä ne välttämättä vastaa elokuvien alkuperäistä vastaanottoa.

Elokuvien arvostus ja paremmuus eivät kuitenkaan ole mitään objektiivisia tosiasioita, vaan ne muuttuvat ajan kanssa. IMDb-arvosanoihin perustuvan vertailun sijaan näkisin mielelläni laajan analyysin, joka perustuisi elokuvien vastaanottoon ilmestymisvuonnaan.

Lisäksi arvosanavertailu on sikäli hupsua, että eihän remake-versioita tehdä kuin jollakin tapaa menestyneistä elokuvista, usein suurista klassikoista. Siksi on myös itsestäänselvää, että harva uusintaversio tulee pärjäämään vertailussa alkuperäiselle.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat