Sicko – aivan sairasta (**)

26.10.2007 07:38 | Olli Sulopuisto

Michael MoorePitäisiköhän Michael Mooren lopettaa pamflettielokuvien tekeminen? Roger & Mestä alkaneesta putkesta on muljahtanut ulos jälleen yksi provosoiva dokkari, tällä kertaa Yhdysvaltain terveydenhuollon surkeasta tilasta. Aika surkea on elokuvakin.

Yhdysvaltain ongelma on siinä, että ilmaista terveydenhuoltoa ei ole. 50 miljoonaa kansalaista elää ilman sairasvakuutusta, mutta elokuva kertoo jäljelle jäävistä 250 miljoonasta vakuutetusta. Sickossa on monta kaameaa tarinaa puolisoista ja vanhemmista, jotka ovat menettäneet terveytensä tai perheenjäsenensä vakuutusyhtiöiden pihistelyn takia. (Toisaalta kuinka yllättävää se sitten on, että pörssissä noteerattu yhtiö ei ajattele asiakkaidensa vaan osakkeenomistajiensa etua?)

Elokuvassa kerrotaan, kuinka Nixon pystytti nykyjärjestelmän vuonna 1972 ja kuinka Hillary Clinton yritti remontoida sitä miehensä presidenttiyden aikana. Sen jälkeen lähdetään reissaamaan ympäri maailmaa: Kanada, Iso-Britannia, Ranska ja Kuuba kelpaavat esimerkeiksi maista, joissa asiat on hoidettu Yhdysvaltoja paremmin.

Periaatteessa palaset ovat siis olemassa, mutta Moore on kyllä kasannut niistä sellaisen freskon, että päätä särkee. Ongelmia on monella alueella. Elokuvantekijänä Mooren tyyli ei ole muuttunut. Pensseli on leveä, iskut epätarkkoja – ensimmäisenä ohjelmanumerona nähdään George W. Bush, joka sanoo jotain typerää – ja paatosta on enemmän kuin kahteen tuntiin meinaa mahtua; kun vakuutusyhtiössä työskennellyt lääkäri tunnustaa syntinsä, taustalla soi Barberin Adagio for Strings. Parhaimmillaan Moore nostaa sanojen ja tekojen ristiriidan näkyville nasevalla leikkauksella. Ja hauskakin hän on, aina välillä.

SickoMutta ne argumentit. Yhdysvaltain ulkopuoliselle katsojalle yli kaksituntinen elokuva on aivan liian pitkä ja täynnä tyhmyyksiä. Moorelle Kanada, Englanti, Ranska ja Kuuba ovat terveydenhuollollisia paratiiseja, joista ei löydy sitten mitään vikaa. Argumentin uskottavuutta voi pohtia ajatusleikillä, jossa hän olisi käynyt Suomessa ja kehunut systeemin samaan tyyliin maasta taivaisiin. Kotiongelmat eivät ratkea muiden perheidyllejä kehumalla.

Eikä edes puhuta elokuvan lopetuksesta, jossa Moore kuskaa läjän WTC:n raunioilla työskennelleitä ihmisiä kuubalaiseen sairaalaan. On propagandaa ja on tyhmää propagandaa. Ehkä Sickoa pitäisi arvioida apaattiselle amerikkalaiselle tarkoitettuna herätyshuutona, sillä ainakin se markkinoi itseään kovasti sellaisena. Joka tapauksessa nykymuodossaan käteen jää laiskasti ajateltu ja toteutettu pläjäys, joka ei pohdi ongelmaansa kovin syvällisesti.

2/5

Sicko – aivan sairasta
(Yhdysvallat 2007)
S

Ohjaus ja käsikirjoitus Michael Moore

Kesto 127 minuuttia

Keskustelu

Hyvä elokuva/dokumentti tai miksi nyt haluatte sitä sanoa.

Vaikka Mooren jutuissa jotain valheita oliskin, niin suurin osa niistä on totta. Moore on yksi niistä, jotka tajuavat Yhdysvaltojen menevät huonompaan suuntaan, eikä pelkää näyttää mielipidettään. Mooren vastaisia dokumenttejakin on tehty, joissa tekijät sanovat Moorea mm. rahan ahneeksi yms., kuitenkin samalla myyvät omaa tuotettaan. Eli tienaavat rahaa ilmaisemalla oman mielipiteensä yhdestä henkilöstä! Moore kertoo kuitenkin mielipiteensä vähän suuremmista asioista. Tämä dokumentti ei voi millään tavalla vahingoittaa ketään tai mitään millään lailla.

Tämä dokkari herättää katsojassa enemmän kysymyksiä, kuin että antaisi vastauksia terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa – ja hyvä niin.

Toivottavasti mahdollisimman monet joutuvat tämän elokuvan näkemään (niin USA:ssa kuin muuallakin maailmassa) ja vetämään omat johtopäätöksensa arvoistaan, jotka kokee itselleen ja muille tärkeiksi.

Napakymppi Moorelta!

’Sicko’ on ehdottomasti Mooren uransa parhain tuotoksensa. Se on teknisesti erittäinen taitavasti koottu ja sanomansa on vedenpitävä. Haluaisin kernaasti kuulla vasta-argumentteja, miksi Moore viitsisi valehdella tässä asiassa? Onkohan hän sellainen paha kommunisti-ukko joista meitä varoitellaan ;)

Annan ’Sickolle’ ansaitut viisi tähteä *****

Rotten Tomatoes 93 %.

Enemmistö kriitikoista siis pitää – ja paljon.

Tällä eiokuvalla ei tehdä hallaa hyvällä asialle.

Vastapuoli valehtelee silmät ja suut täyteen maksimoidakseen rahantuoton, joten en ymmärrä, miksi pienen ihmisen puolella olevan elokuvan tarvitsisi vastustaa sitä yhtään rehellisemmin keinoin (ja siis ottaa rehellisesti päihinsä)?

On olemassa optimaalinen suhde totta ja valetta, jolla saadaan kaikkein suurin vaikutus aikaiseksi, ja Moore on varsin lähellä tätä propagandaelokuvalle tärkeätä kultaista leikkausta.

Moore on jo monesti todettu valehtelijaksi ja sosiaalipornon avulla elokuvia tekeväksi sensaatiohakuiseksi vääristelijäksi. Siksi häntä ei arvosteta USA:ssa.

USA:N terveydenhuollossa on paljon parantamisen varaa (kuten Suomessakin) mutta valheita ja vääristelevää ”dokumenttia” esittämällä tehdään vain asialle hallaa. Köyhien terveydenhuolto on USA:ssa hoidettu paremmin kuin keskiluokan ja se on todellinen ongelma.

Ehkäpä amerikkalaisystäväsi ovat vain yhden piirin edustajia…? Kyllä minä taas olen kuullut hyvinkin kiittäviä mielipiteitä. No, minun ystäväpiirini ovat varmasti nyky-Amerikan menoa vastaan, joten…

Amerikkalaiseen tyyliin Moorella näyttävyys ja shokeeraavuus menevät faktojen ja tasapuolisuuden edelle, mutta suomalaisen makuun uppoava dokkari hiipuisi hiljaiseen unohdukseen Jenkkilässä. Kyse onkin tässä siitä, että katsotaanko nämä meitä häiritsevät seikat tärkeämmiksi, kuin se tosissaan vakava asia, joka Amerikkaa kyntää. GWB kaatoi juuri veto-oikeudellaan lain, jolla olisi turvattu jokaiselle lapselle terveydenhuolto, ettei vahingossakaan näytettäisi kommareilta! Joku voisi ajatella, että keinoista viis, kunhan joku hiukan ryöpyttää systeemiä.

Kyllä minäkin turvaudun maailmanparantamismateriaalissa muihin, kuin Mooren lähteisiin, mutta ne lähteet ovat sellaisia, joihin amerikkalaiset massat tuskin eksyvät. Jos muutamakin amerikkalainen katsoo tuon dokkarin Survivorin tai muun ”tosi-tv”-hutun sijaan, niin hyvä: kyllä siellä potaskan seurasta muutama faktakin varmasti löytyy.

Olen keskustellut lukuisten amerikkalaisten kanssa Michael Mooresta. Useimmat ovat sitä mieltä, että katkeroitunut Moore on niljakas ketku, jolle totuus tai väitteiden paikkansapitävyys ovat täysin yhdentekeviä asioita.

Dokkareiden kuuluisi olla objektiivisia, mutta ne joissa otetaan jokin puoli ja haukutaan vastapuolta ovat viihdyttävämpiä.
Esim juuri Mooren työt ja Penn&Teller: Bullshit.

”Niin- miksei otettu Suomea mallimaaksi?

Täällähän on sairaanhoidon alasajo menossa eikä kukaan tee mitään. Ei välitetä.”

Just. Juuri näinhän se menee. Malli maaksi Suomi, koska se on paska…tai venäjä koska se on paras? (sarkasmi)

Elokuva on Mooren tuotoksista selvästi heikoin. Ylipitkä ja sekava. Valheita ja vääristelyjä on niin monta että vähänkään matkustaneella ihmisellä on naurussa pidättelemistä. Se että jenkit tykkäävät/vihaavat Mooren tuotoksia on sen kansanomainen tapa esittää asiat yksinkertaisia mustavalkoisina. EI ole olemassa harmaata.

Edellä olevat kirjoittajat tuntuvat ottavan kaiken todesta mitä ko. herra väittää. Itse luonnehtisin Mooren tapaa tuoda asioita esille lähinnä viihteelliseksi propagandaksi ei dokumentiksi. Dokumentin perusidea on pyrkimys objektiivisuuteen. Tätä ei näissä pätkissä tapahdu. Luulisi Suomalaisilla olevan sen verran medialukutaitoa että samaa kusetusta Moorekaan ei voi tehdä moneen kertaan vaikka asia olisikin kuinka hyvä tahansa.

Michael Moore on paras se joka ei taiju Michael Mooresta mitään tarvii varmaan hoitoon. se on kyllä mahtava….. mut se on tärkeä et Amerikassa arvosetetaan Michael Mooreia, ihan sama jos venäjällä tai suomessa haukutaan sitä………

Hmm, olin New Yorkissa kesällä, kun Sicko ilmestyi ja kyllä sitä siellä arvostettiin paljon enemmän..

Miksi Amerikkalaisesta terveydenhuollosta kertova dokkari ylipäänsä esitetään Suomessa?

Niin- miksei otettu Suomea mallimaaksi?

Täällähän on sairaanhoidon alasajo menossa eikä kukaan tee mitään. Ei välitetä.

No olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Elokuvana kuppainen. Vähän joka välissä mennään siitä mistä aita on matalin. Suoranaisia valeitakin esitetään totena. Tarkoitus tietysti pyhittää keinot ja hyväähän tässäkin ajetaan.

Usan sosiaaliturva ja sairaanhoito on Suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna sen verran absurdia toimintaa että tästä elokuvasta ei oikein saa kokonaista kuvaa asiasta. Ainoa mikä ylipitkästä elokuvasta jää käteen on tirkistely ja omahyväinen naureskelu jenkeille.

Muropaketin uusimmat