Sicko – aivan sairasta (**)

26.10.2007 07:38 Olli Sulopuisto

Michael MoorePitäisiköhän Michael Mooren lopettaa pamflettielokuvien tekeminen? Roger & Mestä alkaneesta putkesta on muljahtanut ulos jälleen yksi provosoiva dokkari, tällä kertaa Yhdysvaltain terveydenhuollon surkeasta tilasta. Aika surkea on elokuvakin.

Yhdysvaltain ongelma on siinä, että ilmaista terveydenhuoltoa ei ole. 50 miljoonaa kansalaista elää ilman sairasvakuutusta, mutta elokuva kertoo jäljelle jäävistä 250 miljoonasta vakuutetusta. Sickossa on monta kaameaa tarinaa puolisoista ja vanhemmista, jotka ovat menettäneet terveytensä tai perheenjäsenensä vakuutusyhtiöiden pihistelyn takia. (Toisaalta kuinka yllättävää se sitten on, että pörssissä noteerattu yhtiö ei ajattele asiakkaidensa vaan osakkeenomistajiensa etua?)

Elokuvassa kerrotaan, kuinka Nixon pystytti nykyjärjestelmän vuonna 1972 ja kuinka Hillary Clinton yritti remontoida sitä miehensä presidenttiyden aikana. Sen jälkeen lähdetään reissaamaan ympäri maailmaa: Kanada, Iso-Britannia, Ranska ja Kuuba kelpaavat esimerkeiksi maista, joissa asiat on hoidettu Yhdysvaltoja paremmin.

Periaatteessa palaset ovat siis olemassa, mutta Moore on kyllä kasannut niistä sellaisen freskon, että päätä särkee. Ongelmia on monella alueella. Elokuvantekijänä Mooren tyyli ei ole muuttunut. Pensseli on leveä, iskut epätarkkoja – ensimmäisenä ohjelmanumerona nähdään George W. Bush, joka sanoo jotain typerää – ja paatosta on enemmän kuin kahteen tuntiin meinaa mahtua; kun vakuutusyhtiössä työskennellyt lääkäri tunnustaa syntinsä, taustalla soi Barberin Adagio for Strings. Parhaimmillaan Moore nostaa sanojen ja tekojen ristiriidan näkyville nasevalla leikkauksella. Ja hauskakin hän on, aina välillä.

SickoMutta ne argumentit. Yhdysvaltain ulkopuoliselle katsojalle yli kaksituntinen elokuva on aivan liian pitkä ja täynnä tyhmyyksiä. Moorelle Kanada, Englanti, Ranska ja Kuuba ovat terveydenhuollollisia paratiiseja, joista ei löydy sitten mitään vikaa. Argumentin uskottavuutta voi pohtia ajatusleikillä, jossa hän olisi käynyt Suomessa ja kehunut systeemin samaan tyyliin maasta taivaisiin. Kotiongelmat eivät ratkea muiden perheidyllejä kehumalla.

Eikä edes puhuta elokuvan lopetuksesta, jossa Moore kuskaa läjän WTC:n raunioilla työskennelleitä ihmisiä kuubalaiseen sairaalaan. On propagandaa ja on tyhmää propagandaa. Ehkä Sickoa pitäisi arvioida apaattiselle amerikkalaiselle tarkoitettuna herätyshuutona, sillä ainakin se markkinoi itseään kovasti sellaisena. Joka tapauksessa nykymuodossaan käteen jää laiskasti ajateltu ja toteutettu pläjäys, joka ei pohdi ongelmaansa kovin syvällisesti.

2/5

Sicko – aivan sairasta
(Yhdysvallat 2007)
S

Ohjaus ja käsikirjoitus Michael Moore

Kesto 127 minuuttia