Snowpiercer on parasta scifiä aikoihin

09.07.2014 17:47 | Tatu Junni

SnowpiercerEnsi-ilta: 11.7.2014
Alkuperäisnimi: Snowpiercer
Ohjaajat: Joon-ho Bong
Käsikirjoittaja: Joon-ho Bong
Pääosissa: Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, Ed Harris & John Hurt
Pituus: 126 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Talvi yllätti muutkin kuin suomalaiset
Arvostelija: Tatu Junni

4/5

Huhtikuussa Night Visions –festivaaleilla esitetty Snowpiercer saapuu vihdoinkin valtakunnalliseen levitykseen.

Vuonna 2013 valmistunut Snowpiercer on kansainvälinen elokuva. Etelä-korealaisen Bong Joon-hon (The Host) ohjaama ja käsikirjoittama scifi-trilleri pohjautuu Jacques Lobin, Benjamin Legrandin ja Jean-Marc Rochetten ranskalaissarjakuvaan Le Transperceneige. Elokuvan pääosien näyttelijät ovat enimmäkseen brittejä ja jenkkejä; tunnetuimmat tähdet ovat Chris Evans, Jamie Bell, John Hurt, Tilda Swinton ja Ed Harris. Heidän lisäkseen mukana ovat myös skotti Ewen Bremner sekä Song Kang-ho ja Go Ah-sung ohjaajan kotimaasta.

Jo edellä mainituista nimistä voinee päätellä, ettei Snowpiercer ole mahtipontisesta nimestään huolimatta Hollywoodille tyypillinen scifi-elokuva, jossa scifi-ainekset ovat alisteisia toiminnalle ja nokkelalle replikoinnille. Bong Joon-hon sarjakuvafilmatisointi on nuhjuinen ja lohduton dystopiakuvaus, joka pääsee salakavalasti katsojan ihon alle. Vaikka tarina on kovin yksinkertainen, Snowpierceristä voi löytää loputtomasti eri merkityksiä.

En tiedä, onko Snowpierceriin upotettu tarkoituksella syvällisempi sanoma ympäristönsuojelusta, luokkaeroista tai kastijärjestelmästä – enkä välitä tietääkään. Tiedän vain, että Snowpiercer on paras valkokankaalla näkemäni scifi-elokuva pitkään aikaan.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2014/snowpiercer111.png

Snowpiercer kertoo maailmanlopun junasta, kolisevasta arkista, joka kuljettaa sivistyksen rippeitä koskaan pysähtymättä.

Vuoden 2014 pyrkimykset hillitä ilmastonlämpenemistä epäonnistuivat karmealla tavalla. Maailma on ollut jo 18 vuotta paksun lumikerroksen alla ja koko sukupuuton partaalla oleva ihmiskunta löytyy yhden satoja metrejä pitkän junan sisältä. Kunnon scifi-kaavan mukaisesti rautateiden kahtiajako on mustavalkoinen. Eliitti elää leveästi veturin tuntumassa ja alempiarvoiset kituuttavat proteiinipatukoiden varassa perimmäisissä vaunuissa. Hyväosaiset käyttävät köyhälistöä röyhkeästi hyväkseen lukuisilla tavoilla, joten ei ihme, että kapina on kytenyt jo pitkään.

Snowpiercer käynnistyy hieman hitaasti, mutta vauhtiin päästyään se ei pysähdy. Toimintakohtaukset ja yllätykset seuraavat toisiaan aina elokuvan loppumetreille saakka. Tunnelmasta ei tingitä; rosoisuus ja ahdistus välittyvät kankaalta suoraan katsomoon.

Snowpiercer

Vaikka elokuvan tunnelma on tumma, huumoriakaan ei unohdeta. Sitä tarjoaa mm. Tilda Swintonin kieli täysin poskella esittämä Mason. Junaan kuria ja järjestystä tuova ja loputtomia vertauskuvia viljelevä naikkonen on ihastuttavan sekopäinen hahmo. Snowpiercerin sankari on Chris Evansin esittämä Curtis. Pipopää vaikuttaa aluksi turhankin puhtoiselta alfauroolta, mutta elokuvan edetessä hän paljastuu onneksi odotettua rosoisemmaksi ihmisraunioksi.

”Tiedätkö mitä vihaan itsessäni? Minä tiedän miltä ihmisliha maistuu ja että vauvat maistuvat parhaalle.”

Snowpiercerin kaltaista herkkua ei valkokankaalla turhan usein näe. Siispä kipin kapin leffateatteriin. Snowpiercerin missaa vapaaehtoisesti vain järkensä jättänyt jääkarhu!

PlusMiinusNolla

+ Omaperäinen
+ Odottamaton
– Tarina käynnistyy hieman verkkaisesti

Arvostelun pohjana on käytetty Dome.fi:ssa huhtikuussa julkaistua Night Visions –artikkelia.

Muropaketin uusimmat