Uusimmat

Sodankylän elokuvajuhlat esitteli ohjelmistoaan

30.05.2007 13:22 Muropaketin toimitus

Sodankylän 22. elokuvajuhlien jo entisestään huikea päävieraslista täydentyy kolmella nimellä nykyelokuvan korkeimmalta huipulta.

Israelilaisen elokuvan maailmantähti AMOS GITAI (s. 1950) on käsitellyt maansa yhteiskunnallista tilaa ja sotia niin kriittisesti, että on sensuurin ja muiden vaikeuksien vuoksi lähtenyt välillä vapaaehtoiseen maanpakoon. Hän aloitti ohjaajanuransa vuonna 1974 ja muistetaan muun muassa erään kaikkien aikojen hienoimman sotaelokuvan Kippurin (2000) tekijänä. Toinen oman maansa ykkösohjaaja, palestiinalainen ELIA SULEIMAN (s. 1960) on puhdistanut kansainvälisten elokuvafestivaalien kentän palkintopöytiä samaan tahtiin Gitain kanssa sellaisilla persoonallisesti Keaton- ja Tati-vaikutteisilla poliittisilla komedioilla kuin Katoamisen kronikka (1996) ja Rakkauden ja kärsimyksen kronikka (2002).

Yhden Sodankylän elokuvajuhlien kaikkien aikojen kovatasoisimmista vuosikerroista täydentää vielä tänä vuonna Cannesissa vastikään parhaan käsikirjoituksen ja ekumeenisen juryn palkinnot The Edge of Heaven -elokuvallaan voittanut saksanturkkilainen nuoremman polven ohjaaja ja näyttelijä FATIH AKIN (s. 1973), jonka elokuvia on nähty Suomen festivaaleilla runsaasti aiemminkin. Turkkilaisten siirtolaisten osaa uuden ja vanhan kotimaan sekä traditioiden ja länsimaisuuden puristuksessa analysoivan Akinin tunnetuimpia töitä on hullun rakkauden kuvaus Suoraan seinään (2004), joka voitti aikanaan paitsi Berliinin kultaisen karhun myös Euroopan parhaan elokuvan ja ohjaajan palkinnot.

Muut vieraat ovat ABBAS KIAROSTAMI Iranista, CLAUDE GORETTA Sveitsistä, VITTORIO DE SETA ja GIUSEPPE BERTOLUCCI Italiasta, PASCALE FERRAN Ranskasta ja DETLEV BUCK Saksasta sekä Tommi Korpela, Heikki Kossi ja Jorma Kääriäinen Suomesta.

Aiemmin kerrotuista tekijävieraista Michel Brault on joutunut sairastumisen vuoksi siirtämään tulonsa ensi vuoteen. Tekijöiden retrospektiivien, uusien ulkomaisten elokuvahelmien ja vuoden keskeisten kotimaisten rinnalla esitetään juhlien kohokohtina kolme säestettyä mykkäfilmiä Yhdestoista vuosi (ohjaus Dziga Vertov), Turvallisuus viimeiseksi (pääosassa Harold Lloyd) ja Suuri paraati (ohjaus King Vidor), Bernardo Bertoluccin ”vuosisadan elokuva” 1900 restauroituna kopiona sekä esilaulajien vetämät yhteyslaulunäytökset T.J. Särkän Palo & Ikonen -musikaalin SF-paraati ja kuningasdokumentin Elvis, That’s The Way It Is siivittäminä.