UUSIMMAT

Sooloilua (* * * *)

28.12.2007 10:16 | Hanna Näsänen

Suomalainen romanttinen komedia ei suoraan sanottuna kuulosta nykypäivänä hyvältä idealta, mutta Katja Kallion romaaniin perustuva Sooloilua yllättää positiivisesti. Lauri Nurksen esikoisohjaus ei tuo lajityyppiin juuri uutta, mutta onnistuu kunniakkaasti tehtävässään itkettää ja naurattaa katsojaa vajaan pari tuntia.

Emma (Salla Lentonen) on kolmikymppinen toimittaja, joka joutuu yllättäen haastattelemaan kuuluisaa kapellimestaria Joelia (Kari-Pekka Toivonen). Epäonnistuneesta ensikohtaamisesta päästään nopeasti orastavaan rakkaussuhteeseen. Lähes saman tien itsekäs Joel kuitenkin dumppaa dementoituneen ja vähintäänkin hankalan äitinsä Lean (Kristiina Elstelä) hämmentyneen Emman hoitoon perheen vanhaan taloon Suvisaaristossa.

Päähenkilöt Emma ja Joel ovat romanttisen komedian perinteisiä sankareita, läheisyyttä ja sitoutumista pelkääviä ikisinkkuja. Lentonen (Levottomat 3, Röllin sydän) ja Toivonen (Nousukausi, Lapsia ja aikuisia, Kukkia ja sidontaa) vetävät roolinsa läpi kunnialla, vaikka pariskunnan suhdekiemurat eivät juuri pääse yllättämään. Kallion nokkela dialogi tuo kuitenkin tuttuihinkin kuvioihin uutta voimaa.

Elokuvan tähdeksi nousee Kristiina Elstelän (Umur, Pelikaanimies) upeasti esittämä Lea, joka ei sopeudu vanhainkodin höperöiden asukkaiden joukkoon. Koskettava kuvaus vanhuudesta nyky-Suomessa ei ole kuitenkaan pelkkää nyyhkytarinaa. Lean kova ulkokuori tekee tähän samaistumisen alkuun vaikeaksi katsojallekin. Elokuvan loistavimmat repliikit kuullaan Lean suusta.

Neljänneksi päähenkilöksi elokuvassa nousee Lean vanha talo Suvisaaristossa. Ihmissuhteiden selvittely tapahtuu välillä kuin tyhjiössä, vanhassa meren ympäröimässä talossa, jonka huoneisiin Lean ja Joelin persoonia muokanneet tapahtumat ja muistot ovat jääneet elämään. Talon henkeen on tuotu jännittävää mystiikkaa ja uhkaavuutta nokkelilla kuvakulmilla. Elokuvan kuvauksesta vastannut Peter Flinckenberg on muutenkin päässyt toteuttamaan mielenkiintoisia kuvakulmia ja kamera-ajoja.

Kaiken kaikkiaan jo aiemmin näyttelijänä (mm. Raja 1918) vakuuttanut Lauri Nurkse antaa myös esikoisohjauksellaan lupauksen mielenkiintoisista tulevista elokuvista.

Lue Sooloilua-elokuvan tekemisestä Elleissä

4/5

PlusMiinusNolla

+ Esikuvallinen genrensä edustaja tarjoaa todellisuuspakoa parhaimmillaan
+ Vanhusteema tuo elokuvaan syvyyttä
– Romanttiselle komedialle tyypillistä korniutta ei ole täysin onnistuttu välttämään

Sooloilua
(Suomi 2007)
K11

Ohjaus: Lauri Nurkse
Käsikirjoitus: Katja Kallio
Pääosissa: Saija Lentonen, Kari-Pekka Toivonen, Kristiina Elstelä, Minttu Mustakallio, Jani Volanen

Kesto 100 minuuttia