UUSIMMAT

Space Chimps (*)

22.08.2008 07:11 Olli Sulopuisto

Space ChimpsMyönnetään: toisinaan menen elokuviin toivoen, että näkisin jotain pöhköä, jota voisi jälkikäteen pilkata. Space Chimps vaikutti etukäteistietojen perusteella juuri sopivalta elokuvalta. Voi pojat, olinpa väärässä.

Apinat ovat urheita avaruusmatkaajia. Käviväthän ne kiertämässä Telluksen ennen ihmistä, kuten elokuvan alussa kerrotaan. Mainitsematta tosin jää se, että niitä ei yleensä ollut tarkoitus saada hengissä takaisin.

Joten kun kökösti animoitujen ja rumasti teksturoitujen ihmisten luotain katoaa ulkoavaruuteen, jää ainoaksi vaihtoehdoksi lähettää apinat perään. Matkan toisessa päässä odottaa karkkiväreihin upotettu maailma, jolla asustaa lisää kökösti animoituja ja rumasti teksturoituja elukoita. Ugh.

Ymmärrän kyllä, että lapsille voidaan tehdä yksinkertaisia elokuvia, mutta rajansa kaikella. Toki kyseessä saa olla naiivi tarina, toki se saa olla esteettisesti erilainen (luetaan: ruma), mutta ei sen kai kuitenkaan tarvitse olla näin typerä?

Esimerkki: elokuva repii huumoria kertomalla Axel F -irtovitsin, mikä on hillittömän hauskaa, koska se oli hittibiisi vain vähän yli 20 vuotta sitten. Siis silloin, kun kohderyhmän vanhemmat olivat hädin tuskin syntyneet. Ai joo, olihan siitä tietenkin Crazy Frog -versio. Heti tuli parempi mieli.

Space Chimps

Tietenkään kaiken tietokoneanimaation ei tarvitse olla fotorealistista, mutta kai siinä edes jonkinlainen estetiikan hiven pitäisi olla havaittavissa. Space Chimpsin johtoajatuksena tuntuu olleen ”nopeammin”, ”halvemmalla” ja ”räikeämmin”.

Eikä edes puhuta huumoripuolesta. Elokuvassa on kaksi hauskaa vitsiä: hamsterit ja David Bowie. Yhteensä ne vievät ehkä 30 sekuntia aikaa. Kun elokuva kuitenkin kestää reilut 80 minuuttia, saadaan siitä suhteeksi ( 80 x 60 ) / 30 = 1/160. Siis elokuva on hauska noin 1/160-osan kestostaan.

Tarina painottaa itsetunnon löytämistä ja erilaisuuden sietämisen tärkeyttä ja–

zzz

…olen pahoillani, taisin nukahtaa.

Jos maailmassa olisi yhtään tolkkua, tämä tuotos olisi mennyt suoraan videolle. Siis nimenomaan videolle, ei dvdlle. Kiertäkää elokuva kaukaa. Menkää ennemmin vaikka Korkeasaareen.

1/1

PlusMiinusNolla

+ kaksi hauskaa vitsiä
– masentava animointi
– ankea ulkoasu
– surkea käsis

Space Chimps
(Yhdysvallat 2008)
K7

Ohjaus ja käsikirjoitus Kirk DeMicco
Pääosissa Paavo Kerosuo, Susa Saukko, Santeri Kinnunen, Eero Saarinen, Elastinen, Outi Alanen, Jukka Rasila, Samuli Harjanne, Nick Alexander, Kari Tamminen, Tarja Heinula, Mariko, Mikko Kivinen, Iso Hoo

Kesto 81 minuuttia.