Speed Racer (***)

06.06.2008 07:08 | Olli Sulopuisto

Speed RacerSpeed Racer on elokuva, joka houkuttelee kriitikoita keksimään nasevia vertauskuvia. Minun versioni on ”Kuin istuisi kaksi tuntia vyötettynä sentrifugiin samalla kun nestemäistä LSD:tä kaadetaan mykiöille”. Mutta, mutta – leffa ei ole itse asiassa niin huono.

Alkuperäisestä animesta tiedän sen verran, että katsoin sitä viisi minuuttia YouTubesta ja totesin, että on parempi jättää taustatiedon kerääminen siihen. Eikä sitä tietenkään tarvita, sillä tarina kyllä aukenee ummikollekin.

Hämmentävästi nimetty Speed Racer (Emile Hirsch) ei ole koskaan halunnut mitään muuta kuin ajaa kilpaa. Kuten hyvin tiedetään, elokuvissa pikkuveljiä motivoi ainoastaan isoveljelle tapahtunut kataluus. Sitä sitten psykoanalyseerataan ohjastamalla mahdotonta kilpuria läpi mahdottomien ratojen mahdottomasti kuvattuna.

On siellä taustalla joku opetus motiivien puhtaudesta ja epäreiluudesta, mutta ollaanpa rehellisiä: kuka ostaa liput kaksituntiseen karkkiväriorgiaan oppiakseen rehellisyyden tärkeyden?

Niinpä Wachowski-veljekset ovat päättäneet varmistaa, että jokainen elokuvan 138 minuutista on ainakin 95-prosenttisen täynnä hienoutta. Loput viisi prosenttia ovat jääneet sellaisille asioille kuin juoni, teema tai näytteleminen. ”Älä ohjaa vaan aja” ja ”olen ylpeä sinusta kun teet mitä teet” ovat osapuilleen elokuvan viisauden taso.

Speed Racer

Vaan onpa siinä 95 prosentissa katselemista. Halpuuteen ja pula-aikaan perustunut anime-estetiikka hitaine pannauksineen ja staattisine kuvineen on vaihdettu hurjana kieppuviin kilparatoihin ja ikuisesti levottomaan kameraan. En kehtaisi sanoa, että Wachowskit uudistavat elokuvakerrontaa, mutta kyllä he välillä pomppivat varsin luovasti ajassa ja paikassa. Michael Giacchinon musiikki soi hauskasti ja poikkeaa edukseen normaalin tasapaksusta Hollywood-äänimatosta.

Mukana on höpsöä huumoria (avainsanoina simpanssi ja uloste), muutama kung fu -ottelu ja täydellisillä animekasvoilla siunattu Christina Ricci – jonka rooli on kyllä silkkaa hattaraa. Muista näyttelijöistä isinä puhkuva John Goodman ja lempeänä äitinä puuhasteleva Susan Sarandon suhtautuvat työhönsä antaumuksella, jota tällaisella käsikirjoituksella varustetulta leffalta ei olisi voinut odottaa. Hirschin tehtäväksi jää lähinnä istua autossa tyhjässä bluescreen-studiossa ja ilmeillä oikeaan aikaan valojen vilkkuessa.

Kaukana ollaan ykkös-Matrixin loistosta, mutta jostain kumman syystä lämpenin tälle sekamelskalle enemmän kuin mitä se järkevän viileästi ajateltuna ansaitsisi. Ehkä kuuma kesä saa täydellisen pöhköyden tuntumaan mukavalta ajanvietteeltä.

3/5

PlusMiinusNolla

+ välillä vallan hauska vuoristoratafiilis
– ei se nyt vaan ole yhtä hallittu kuin Matrix
+ ajoittain sitä erehtyy luulemaan katsovansa ihan oikeaa elokuvaa

Speed Racer
(Yhdysvallat 2008)
K11

Ohjaus ja käsikirjoitus Larry ja Andy Wachowski
Pääosissa Emile Hirsch (Speed Racer), Christina Ricci (Trixie), Matthew Fox (Racer X), Susan Sarandon (Mom Racer), John Goodman (Pops Racer), Kick Gurry (Sparky), Rain (Taejo Togokhan)

Kesto 138 minuuttia

 

Muropaketin uusimmat