Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3

04.05.2007 21:24 | Olli Sulopuisto

Spider-Man 3Hämähäkkimiehellä menee lujaa. New Yorkin asukkaat pitävät hänestä, yliopistossa satelee hyviä arvosanoja ja Mary Janen kanssa pitäisi mennä kihloihin. Kolmas ja mukamas viimeinen Spider-Man-elokuva ei tuo mitään uutta kahteen edelliseen osaan. Kuten Peter Parkerkin alkumonologissaan toteaa, ”ja niin edelleen, kyllähän te tiedätte”.

Tällä kertaa Parkerin (Tobey Maguire) kimppuun käydään kolmelta suunnalta. Harry Osborn (James Franco) eli Uusi menninkäinen kostaa isänsä kohtalon, kun taas meteoriitin mukana saapunut Venom-syöpäläinen ja Hiekkamies tuntuvat pahistelevan lähinnä puhtaasta pahistelemisen ilosta. Kirsikkana kakun päällä Mary Jane (Kirsten Dunst) vetää herneen nenään Gwen Stacyn (Bryce Dallas Howard) Peterille antamasta huomiosta.

Ensimmäinen Hämähäkkimies avasi lopullisesti portit supersankarielokuvien menestykselle ja kakkososa onnistui petraamaan edeltäjästään. Nyt suunta vie alaspäin. Välillä tuntuu siltä kuin ohjaaja Sam Raimi vain kävisi läpi maneereita kohta kohdalta: Spidercam viuhtuu, Stan Lee heittää cameon ja lopussa Hämis pohtii syvällisiä.

Synkkyys on tällä kertaa kovin läpitunkevaa, sillä sydänsurujen ja superpahisten vainoama Hämyhäiskä ei muistuta tippaakaan sarjakuvista tuttua huuliveikkoa. Hauskat hetket on yhä ulkoistettu J. Jonah Jamesonille (J.K. Simmons) ja fiinin ravintolan hovimestarille (Bruce Campbell). Kolmos-Hämis muuten varmistaa sen, että paras tapa päätyä Marvelin maailmassa superrikolliseksi on saada itäeurooppalaisen kuuloinen nimi (Flint Marko, Victor von Doom) tai mennä hallituksen koealueelle (Hulk, Hiekkamies).

Spider-Man 3Turpeasta elokuvasta löytyy nautittaviakin hetkiä, mutta kokonaisuus painuu pakkasen puolelle. Käsittämättömästä rytmityksestä 2,5-tuntisessa elokuvassa kertoo jotain sekin, että filmiä on pyörinyt tunnin ja viidentoista minuutin verran ennen kuin Venom tekee yhtään mitään. 75 minuuttia on kokoillan elokuvan mitta, herra paratkoon.

Vaikka elokuva kestää iäisyyden, osa hahmoista jää silti pinnallisiksi. Hiekkamieheksi muuttuva Flint Marko (Thomas Hayden Church) on maailman surkeiten psykologisoitu roisto. Koko elokuvassa on kaksi kohtausta, joiden perusteella katsojien pitäisi sympatiseerata Markon surkeaa tilannetta. Hänen hahmolleen olisi pitänyt antaa reilusti enemmän aikaa tai skipata se kokonaan, koska nykyisellään se on vain vaivaannuttava.

Tarinasta huolehtineet Raimit olisivat voineet käsikirjoittaja Alvin Sargentin avustuksella lyhentää leffaa ainakin tunnin verran lyhyemmäksi jättämällä osan superrosmoista väistämättömään nelososaan. Nyt tapahtumien ylimäärästä seuraa, että asioita vain tapahtuu sen sijaan, että kohtaukset johtaisivat toisiinsa. Alun kohokohdiksi tarkoitetut tappelukohtaukset tuntuvat tyhjänpäiväisiltä, koska ne eivät kuljeta tarinaa suuntaan tai toiseen. Lopun yhteenotossa on sentään jännitystä, vaikka lopputulos onkin monella tapaa ennalta-arvattava.

Sam Raimi on ilmoittanut, että kolmas Spider-man on hänen viimeisensä. On hankala olla ajattelematta, että hänen olisi ehkä kannattanut iskeä hanskat tiskiin mainion kakkososan jälkeen. Tämä pökkelö jättiläinen kun jättää paljon sitä huonomman jälkimaun.

2/5

Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3
Yhdysvallat 2007
K13

Ohjaus Sam Raimi
Käsikirjoitus Alvin Sargent

Pääosissa Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard

Kesto 141 minuuttia

Keskustelu

vankikarkurin naama ja liian pieni paita -look tekee elokuvasta katsomisen arvoisen. Se mary jane on maailman ärsyttävin leffavosu.

No huh. Musta Spiderman1 oli jo hyvää kamaa. Kakkonen nousi jo monta rimaa korkeammalle. Ja tämä kolmas osa joka tuli oli loistava!
Mulle on ihan sama mitä muut sanoo ja kritisoi, olen siis sitä mieltä että huippuluokan kamaa. Kaikilla saa olla oma mielipide.

No mistä pirusta kaikki on vetänyt herneen nennuun?

Se oli hyvä leffa. ei edes takapuolen puutumista tai liian pitkää pituutta ehtiny miettimään, kun oli niin mukaansa tempaava raina.

että silleen! tottakai se leffa tuntuu paskalta jos menet sinne sillä asenteella, että v*** tää on yli pitkä paska!

itse kanssa olen leffaa katsellut ja mielestäni aika vaisu leffa suurten odotusteni takia. Vastustajien määrä oli hieman liikaa jopa Hämikselle. Kaikkia henkilöitä ei ehditty näyttämään tarpeeksi ja jonkun tekiän olisi voinut ehkä jättää pois. Silti leffa oli ylipitkän oloinen ja loppu oli ainakin arvattavissa täysin. Huumoria oli vähennetty ja ainoat naurahdukset tulivat pahan hämiksen vallatessa Perterin, ja tämän seikkaillessa kaupungilla. Varsinkin Peterin ”pahis-look” nauratti sen muistuttaessa enemmänkin wannabe-homoseksuaalista tyyliä. Vaikka juonta oli vähän liikaakin, olisin toivonut näkeväni jotain hieman yllättävämpää. Lisäksi ufo-sontaa ei olisi tarvinnut sekottaa muuten hyvin onnistuneeseen spider man-tarinaan.

Positiivisena voi sanoa, että leffassa tunteita herätti Hämiksen itserakas käyttäytyminen ja Harryn kohtalo.

Kuitenkin ihan ok leffa. Kyllä sen loppuun katsoi.

Kävimpä tänään leffan katsastamassa, enkä suosittele sitä kenellekkään. Viimeistään siinä vaiheessa meni totaalisesti maku, kun hämis seitillänsä lipuu hidastetusti jenkkilipun edestä. No toinen äidistä, toinen tyttärestä jne.. Minä en tykännyt. yhtään.

Elokuvan kahdesti nähneenä voin vain sanoa, että olipa mahtava kokemus. Se, että Hämähäkkimies oli tässä elokuvassa NY:n pidetty ja rakastettu sankari, oli pelkästään hyvä juttu, sillä enää ei tarvinnut keskittyä kansan vihaan Hämistä kohtaan ja muihin vastaaviin seikkoihin. Elokuva herätti katsojan monilla eri juonikuvioilla heti elokuvan alkuvaiheilla. Tietenkin kun elokuva on edennyt kolmanteen osaan,se vaatii katsojalta kahden ensimmäisen osan näkemisen, että tietää missä mennään.
Ainoat elokuvan heikkoudet mitä voin sanoa, olivat Venomin vähäisyys elokuvassa (joka oli kyllä hemmetin hieno ilmestys se) ja Hiekkamiehen elämäntarinaa olisi saanut olla enemmän, jotta hänestä olisi saatu kaikki irti. Vaikka nytkin päästiin jo hyvälle tasolle. Odotin kyllä hieman, että MJ ja Peterin häät olisivat olleet elokuvan päätös, mutta elokuvaan saatiin hieman synkempi loppu hautajaisilla ja Peterin ja MJ:n sovinnolla. Mutta jää nähtäväksi, mutta veikkaan että tässäpä on yksi tämän vuoden katsotuimpia elokuvia. Ja varmasti lisää on vielä luvassa, uskokaa pois tätä vannoutunutta Hämis-fania! :)

Ainiin ja vielä ne * * * * * tähteä!

Spiderman 3:sta näkemättä haluaisin kommentoida mokomia, ykkösen ja kakkosen leffateatterissa katsastaneena.

Spiderman 1:stä tykkäsin. Leffa oli viihdyttävä ja tarinassa oli tolkkua. Leffa eteni jouhevasti ja loogisesti. 4/5.

Spiderman 2 oli taas mielestäni kuraa. Perus Hollywood-bulkkia, eikä siinäkään mitään jos leffan parissa viihtyisi, mutta kun ei. Tylsää menoa, tarina kökkö, eteneminen kökköä. 2/5.

Spiderman 3:n trailerin perusteella meno on enintään samaa tasoa kuin Spiderman 2:ssa. Jätän suosiolla väliin, vaikka lähes kaikki ”efektielokuvat” käyn teatterissa tsekkaamassa. Todennäköisesti taas kohtuuttoman epäselvää ja lapsellista touhua, siis niin lapsellista että katsoja ei pysty viihtyä leffan kanssa. Ei aivot narikkaan menoa, vaan muka vakavaa juonta, joka on todellisuudessa kamalaa kuraa. Katsojan aliarvioiminen on suurin virhe, mihin elokuva voi syyllistyä.

Jättäkää Spiderman 3 väliin ja käykää katsomassa Sunshine. Leffasta ensimmäiset 3/4:stä on todella vakuuttavaa ja intensiivistä menoa. Viimeinen neljännes menee elokuvasta harmillisesti kuraksi, mutta alku antaa paljon anteeksi. En muista pulssini olleen samaa 120-150 luokkaa kuin yhdessä näkemässäni elokuvassa, Irreversiblessä.

Tylsä. Ylivenytetty. Käsikirjoituksessa idioottimaisia aukkoja. Turhaa jollotusta, hölmöä toimintaa.
Puolitoista tähteä, ehkä juuri ja juuri kaksi.

Olen nyt nähnyt monia posiitiivisia ja negatiivisia kritiikkejä tästä elokuvasta, melkein jokaisessa kommentissa on jotain totta mutta sanon silti, että ne jotka väittävät tätä elokuvaa epäonnistuneeksi flopiksi saavat suksia vittuun :P

Monet jutut tässä elokuvassa täydentävät toisiaan mielestäni ja kun kokonaisuutena miettii, niin mahtava leffa. Meille Spiderman faneille etenkin jotka löytävät monia tuttuja seikkoja ja osaavat selittää itselleen elokuvan kohtia. Loistava.

Jep jep-.. Omaa leffanautintoa vain lisäsi se, että näytös alkoi Tennarin ensi-illassa vartin myöhässä ja vielä sen jälkeen saatiin ”nauttia” yli 10 minuutin ajan mainoksista. Eli leffateatterissa tuli istuttua melkein kolme tuntia. Yippeeee!

Kolmosessa on perusasiat kunnossa, mutta materiaalia kahden leffan edestä. Lisäksi rytmitys ja painotus ns. kusee. Tässä on nyt kolmen leffan verran saatu seurata Peterin ja MJ:n kriiseilyä. Lopputuloksena se, ettei koko suhteen kohtalo jaksa enää kiinnostaa pätkääkään. Näyttelijätyö oli totuttuun tapaan onnistunutta, mitä nyt Dunst ei edelleenkään istunut MJ:n rooliin. Ja se Venom… toteutus hieno, mutta hahmolle annettiin aikaa n. 20 minuuttia leffan lopusta… Hohhoijaa. Lisäksi leffan lopun venyttäminen alkoi muistuttaa koomisuudessaan jo Kuninkaan paluuta. ”Jos nyt vielä yhden kohtauksen tähän heittäisi…”. Ja se Hämiksen ja Hiekkamiehen loppuhempeily… Ah, vain pusu puuttui!

Mielestäni Spider-Maneista ensimmäinen oli ihan ok ja toinen varsin mainio. Kummankaan laatu ei valitettavasti vaikuta siihen, että kolmonen on toteutukseltaan floppi.

Ziizus…..joku ei oo nähny ees leffaa ja sanoo mitä Ollit kautta sieltä sun täältä kirjoittaa =)))))))) Ai niin painettu sanahan on se oikea vaihtoehto ;)

Älkääs ny Ollin piikkii leffan surkeutta pistäkö. tuntuu et jokane kriitikko ja perus kaduntallaaja on sanonu tätä huonoimmaks hämikseks mitä ny oon lukenu sieltä sun täältä.

Olli Sulopuisto= 46v uusioperheen kiertopappa? Uskomatonta pilkantekoa Hämähäkkimies kolmosesta ja vain siksi ettei Olli anna itsensä rentoutua elokuvissa. No, tsemppiä Ollille, kohtahan alkavat kotimaiset maneerit, mitä parempi ruoka ja juoma, sitä parempi arvostelu ;)
*****

Ai että synkistely leffa?
Tämähän minun sitten pitää nähdä heti.

tää on oikeest kyl mahtava.kriitikot on yleensä just tommosii et kaikki huonot lässynlässyn leffat on muka parhaita ja sit nää vähä toiminnallisemmat ja muutenki paremmat leffat haukutaa pystyy…. et repikää siitä

Muropaketin uusimmat