Star Wars -tähti Riz Ahmedin mukaan Hollywoodilla on paha asennevamma – “Muslimien demonisoimisen on loputtava”

14.06.2021 09:57 Muropaketin toimitus

Sound of Metal -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saaneella Riz Ahmedilla on painavaa sanottavaa.

Brittinäyttelijä, räppäri ja aktivisti Riz Ahmed julkaisi YouTube-kanavallaan vajaan vartin mittaisen videon, jossa hän kertoo mielipiteensä Hollywoodin asennevammasta muslimeja kohtaan ja kertoo omista kokemuksistaan muslimimiehenä viihdeteollisuudessa.

Parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden roolistaan Sound of Metal -elokuvassa saanut Ahmed kuvailee kokemusta katkeransuloiseksi, ihmetellen pääsyään tilanteeseen ensimmäisenä maailman noin 1,6 miljardista muslimista.

Oxfordin yliopistosta valmistunut Ahmed on fiksuna ja sanavalmiina miehenä osannut aina asetella sanansa taitavasti, mutta toteaa, että olisi mieluummin vain näyttelijä, eikä muslimien puhemies ja aktivisti, rooli jossa hänen on toimittava edelleen olosuhteiden pakosta.

Ahmed sanoo elävänsä tällä hetkellä todella pienessä kuplassa, jossa hän on etuoikeutettu ja pystyy valitsemaan rooleja, jotka ovat jotain muuta kuin musliminäyttelijöille tarjotut ainaiset terroristiroolit. Hän mainitsee esimerkkeinä ”suoranaisen rasistiset” Oscar-voittajaelokuvat The Hurt Lockerin ja Argon, jotka demonisoivat muslimihamoja, esittäen nämä ihmisinä, jotka eivät kykene empatiaan.

Ahmed jakaa Blueprint for Muslim Inclusion -järjestön kautta 25 000 dollaria nuorille muslimitaiteijoille. Apurahan saajat valitsee raati johon kuuluvat musliminäyttelijät Mahershala Ali ja Ramy Youssef, sekä koomikko Hasan Minhaj.