Superbad (**)

26.10.2007 07:47 | Olli Sulopuisto

SuperbadKylläpä harmittaa. Judd Apatow’n tallin uusin tuotos Superbad sisältää parisenkymmentä minuuttia oikein osuvaa ja hauskaa elokuvaa sekä siihen päälle reilun tunnin tyhjänpäiväistä haahuilua. Rivopuheisessa lukiolaiskomediassa olisi ollut aineksia enempäänkin, mutta nyt homma laukeaa käsiin ennenaikaisesti.

Viimeksi Paksuna-leffan pääosassa nähty Seth Rogen on kirjoittanut yhdessä Ali G Show’ssa kannuksensa hankkineen Evan Goldbergin kanssa tarinan lapsuuden lopusta. Parhaat kaverukset, kikkarapäinen Seth (Jonah Hill) ja hyviä arvosanoja repivä Earl (Michael Cera) eivät ole koulunsa nokkimisjärjestyksen kärkipäässä, mutta saavat yllättäen kutsun ihanan tytön bileisiin.

Koska koulu on loppumassa, funtsivat jätkät tämän olevan ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuus päästä pukille ennen yliopistoelämää. Tunnetusti paras tapa saada seksiä on juottaa naiset niin humalaan, että niiltä katoaa arviointikyky ja alushousut. Kuten Seth kaverilleen riemukkaasti toteaa: ”me voisimme olla se erehdys!” Koska porukan kolmas tyyppi Fogell (Christopher Mintz-Passe) on juuri hankkinut väärennetyt paperit, suunnitelma on selvä – viinahyllyn kautta bileisiin.

Siinä vaiheessa elokuva sitten lässähtääkin. Ensimmäinen varttitunti koulun sisäisine skismoineen ja kotitaloustuntihölmöilyineen tuo nimittäin mieleen paitsi omat lukiovuoteni, myös Apatow’n erinomaisen Freaks & Geeksin. Jep, juuri noin typerää meininki pahimmillaan oli.

SuperbadVaan kun viinanhakureissu katkeaa äkisti ja Fogell päätyy erikoislaatuisen poliisikaksikon kyytiin, menee leffalta pohja. Seuraa paljon kiroilua, vitsejä viinasta ja tylsää näyttelemistä. Ceran kivikasvoilu on itse asiassa varsin hauskaa, joskin vähän yksiulotteista, mutta Hill keskittyy lähinnä huutamaan niin että ääni vinkuu.

Yletön kiroilu ja yrjöily on toki aina ihan hauskaa, mutta se on kovin paljon tylsempää kuin alkupuolen kevyen sosiologisella otteella seurailtu kouluelämä. Ihan viime minuuteilla palataan taas sitten vakavampiin teemoihin, kun puhutaan miesten välisestä ystävyydestä ja siitä, kuinka hankalaa sen tunnustaminen voi olla. Lopetuksesta tulee myös hiukkasen sellainen olo, että edeltävien tuntien naisten alistamista yritetään jotenkin hyvitellä.

Mene ja tiedä, ovatko ideat loppuneet kesken, vai onko tarkoituksena ollut koko ajan tehdä typerä komedia, johon erehtyy vähän todenmakuisiakin osia. Huono yhdistelmä se on joka tapauksessa.

Hauskasti amerikkalainen laittoi elokuvan ikärajaksi 17, kun Suomessa taas teatteriin pääsee 13-vuotiaskin.

2/5

Superbad
(Yhdysvallat 2007)
K13

Ohjaus Greg Mottola
Käsikirjoitus Seth Rogen & Evan Goldberg
Pääosissa Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Seth Rogen, Bill Hader, Martha MacIsaac

Kesto 116 minuuttia.

Muropaketin uusimmat