Uusimmat

Supersankarianimaatio Big Hero 6 ei ole mikään oikea Marvel-leffa

20.01.2015 10:09 Tatu Junni

EBig Hero 6nsi-ilta: 23.1.2015
Alkuperäisnimi: Big Hero 6
Ohjaaja: Don Hall & Chris Williams
Käsikirjoittajat: Jordan Roberts, Dan Gerson & Robert L. Baird 
Pääosissa: Ryan Potter, Scott Adsit, Daniel Henney & co. / Henri Piispanen, Mikko Kouki, Roope Salminen & co.
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Disneyn turhan lällyssä supersankarianimaatiossa parasta on pullea hoitorobo
Arvostelija: Tatu Junni

3/5

Hollywoodin supersankarivillitys leviää Big Hero 6:n myötä Disneyn animaatioelokuviin. Tarjolla on silti tuttua ja turvallista pullamössöä Mouse Housen tutulla reseptillä.

Oscar-ehdokkaat paljastettiin viime viikolla, totutusti suuren mediamyllytyksen saattelemina. Yksi eniten huomiota herättänyt asia oli The Lego Movien puuttuminen parhaan animaatioelokuvan kategoriasta.

Everything is awesome, my ass!

Phil Lordin ja Christopher Millerin palikkahupsuttelun sijaan Oscareista pääsi kilvoittelemaan The Boxtrolls, How to Train Your Dragon 2, Song of the Sea, The Tale of Princess Kaguya sekä Big Hero 6, joka saa ensi-iltansa perjantaina. Mielipideasioista voimme vääntää peistä maailman tappiin asti niin halutessamme, mutta kylmä tosiasia on, että Big Hero 6 vei The Lego Movien paikan ehdokaslistalta.

Ei Don Hallin ja Chris Williamsin supersankaritarinakaan huono elokuva ole, mutta vaikutuksen se tekee lähinnä teknisellä osaamisellaan sekä maskotikseen nousseella Baymax-robotilla.

Big Hero 6

”Shhh, älä välitä Dome.fi:n kriitikosta. Tekisi sitten itse elokuvan, jos kerran osaa nämä asiat niin hyvin.”

Big Hero 6:ia mainostetaan ”Disneyn ensimmäiseksi Marvel-sarjakuvaan pohjautuvaksi animaatioksi”. Totta toinen puoli.

Hehkutetut yhteydet ovat olemattomat; Big Hero 6 on Marvelin sarjakuvissa täysin erilainen ryhmä kuin valkokankaalla. Eikä siinä kaikki. Jopa Yhdysvalloissa Big Hero 6 on ö-luokan supersankaripoppoo, jolla ei ole kytköksiä Stan Leehen tai Marvelin kulta-aikoihin. Ryhmä näki päivänvalon 90-luvun lopulla, eikä sillä ole koskaan ollut omaa vakituista lehteä.

Suomessa Baymax ja kumppanit ovat esiintyneet tasan yhdessä ruudussa Hämähäkkimiehen sivuilla.

Big Hero 6 ei myöskään sijoitu Marvel Studiosin valkokangasmaailmaan, vaan operoi omassa pienessä todellisuustaskussaan. Turha siis odottaa Robert Downey Jr.:ia visiitille.

Big Hero 6

Toisaalta: kuka tässä mitään Rautamiestä kaipaa?

Tarinansa puolesta Big Hero 6 -elokuva on silkkaa sokeroitua korvavaikkua.

Kertomuksen keskiössä on lahjakas, mutta hunningolla oleva orpopoika Hiro (niinku ”hero”, tarinan sankari, hei!), jonka veli menehtyy tapaturmaisesti tiedekoulussa tapahtuvassa onnettomuudessa. Kun selviää, ettei kuolema ehkä ollutkaan vahinko, alkaa Hiro selvittää mysteeriä keksijäkavereidensa ja veljensä rakentaman Baymax-robotin kanssa.

Lopussa sekä Hiro että katsojat oppivat tärkeän läksyn siitä, että ystävät ovat tärkeitä, rakkaimpamme eivät koskaan oikeasti hylkää meitä, kosto on väärin ja läpäti läpäti lässyti lää joko täältä salista saa poistua, kun kusihätäkin jo yllätti?

Totta kai koko perheen elokuvissa saa ja pitääkin olla valistusta mukana, mutta Big Hero 6 vääntää sanomaansa rautalangasta sormet verillä. Elokuva kärsii myös turhan väsyneistä vitseistä ja henkilöhahmoista. Kunnolla lentoon Big Hero 6 pääsee vain, kun vinyylistä ja hiilikuidusta rakennettu Baymax-terveydenhuoltorobotti pääsee valkokankaalle. Hahmo on vallan vallaton vesseli, ja tarjosi Big Hero 6:n ainoat kunnon naurut.

Big Hero 6

”Tällaisesta rautalangasta me sitten väännetään yleisölle tarinan opetus, okei?”

Vaikka tässä marmatankin, voi oman vaahtosammuttimensa viedä huoletta Big Hero 6:ia katsomaan; aika kyllä kuluu elokuvan parissa ilman suurempia tuskia. Pohjimmiltaan Big Hero 6 on ihan hyväntuulista hubaa, vaikka varttuneiden viihteeksi siitä ei oikein olekaan. Samassa genressä painiviin Ihmeperheeseen, WALL-E:en, Wreck-It Ralphiin tai aiemmin hehkuttamaani The Lego Movieen verrattuna elokuva on turhan lapsellinen.

Ennen Big Hero 6:a yleisölle esitetään muutaman minuutin mittainen lyhytelokuva Feast – Kestit. Se kertoo syömishäiriöisestä koirasta, jolla on sydän kohdillaan.

PlusMiinusNolla

+ Näyttävä
+ Baymax
– Tylsä tarina
– Kehnot vitsit

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat