Suusta suuhun

09.10.2006 03:10 | Olli Sulopuisto

Suusta suuhunTuskinpa Ruotsi on sen onnellisempi tai onnettomampi maa kuin vaikkapa Norja, Tanska tai Suomi. Mielikuva kansankodista elää kuitenkin vahvana, ja kenties juuri sen takia surulliset tarinat naapurivaltiosta vaikuttavat tavallistakin traagisimmalta. Tähän vastavalotuksen luomaan efektiin luottaa Björn Rungen kirjoittama ja ohjaama Suusta suuhun.

Kyseessä on puhdasverinen näyttelijöiden elokuva, jota lähikuvien suuri määrä korostaa. Näyttelijäensemble on työskennellyt Rungen kanssa aikaisemminkin ja se näkyy. Jo ensimmäisten kuvien aikana Magnus Krepper ja Sofia Westberg vangitsevat huomion täydellisesti. Jokaiselle voimalle on vastavoimansa: Krepperin esittämä parittajanarkkari satuttaa Westbergiä; Peter Anderssonin isä yrittää rakastaa tytärtään vuosien laiminlyöntien jälkeen; Marie Richardson pohtii, mennäkö vai jäädä.

Rungen edellinen elokuva, Berliinin elokuvajuhlilla hopeakarhulla palkittu Minkä taakseen jättää oli rakenteeltaan episodisempi ja irrallisempi. Uutuuden inhorealismia fantastisemman sävyistä elokuvaa piti yhdessä pikemminkin temaattinen yhtenäisyys kuin suoraviivainen narratiivi. Myös Suusta suuhun poukkoilee hahmojen välillä sen kummemmin selittelemättä, mutta varsin pian selviää, että elokuva seuraa vain yhtä perhettä. Tarina kietoutuu lopulta yhteen hyvinkin tiiviisti.

Pöytään ladotaan varsinainen kurjuuden värisuora: perheväkivalta, uskottomuus, insesti, huumeet, prostituutio – kaikki läntisen sivilisaation rappion merkit. Suusta suuhun etsii kipupisteitä ja työntää niihin neuloja yksi kerrallaan. Vasta kun kaikki toivo on menetetty, Runge hellittää. Kyseessä voisi olla puhdasverinen kreikkalainen tragedia, jossa hahmojen surkea kohtalo seuraa heidän omista toimistaan. Elokuvan ensi-illassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vieraillut ohjaaja päätti kuitenkin lyhyen puheensa sanomalla ”En olisi tehnyt tätä elokuvaa, ellen uskoisi hahmojen mahdollisuuteen muuttaa elämäänsä.”

Suusta suuhun (Mun mot mun)
Ruotsi 2005
K-15

Ohjaus ja käsikirjoitus Björn Runge.
Pääosissa Marie Richardson (Ewa) Peter Andersson (Mats), Sofia Westberg (Vera) Magnus Krepper (Morgan), Pernilla August (Leyla) Ann Petren (Lisbeth) Ingvar Hirdvall (John)

Kesto 92 minuuttia