Syksyn ennakkoon kohutuin elokuva saadaan myös Suomen elokuvateattereihin – Ensiesitys ihastutti ja vihastutti

03.09.2018 09:24 Muropaketin toimitus

Usea katsoja käveli järkyttyneenä ulos Suspiria-kauhuklassikon uusintaversion ensi-illasta.

Luca Guadagninon uusintaversiota Dario Argenton Suspiria-kauhuklassikosta on odotettu innolla, sillä sen mainosmateriaali on luvannut kerrankin hyvää uusintaversiota. Ainoa asia joka on epäilyttänyt on se, että elokuva on tasan tunnin alkuperäistä pidempi.

Syy siihen selvisi pari päivää sitten 1. syyskuuta Venetsian elokuvajuhlilla, jossa Suspiria sai maailmanensi-iltansa. Paikalla oli vapaa toimittaja Kalle Kinnunen, joka kirjoittaa Suomen Kuvalehden Kuvien takaa -blogissaan leffasta muun muassa seuraavaa:

”Filmihullu Guadagnino on räjäyttänyt yhden suosikkielokuvistaan ja rakentanut sen uusiksi lacanilaisen teorian kautta. Prosessissa ohjaajalla on ollut täydellinen taiteellinen vapaus. Siitä voi olla varma, koska tämä lienee epäkaupallisin tänä vuonna Suomessa valkokangaslevitykseen tuleva ulkomainen elokuva.

Epäkaupallinen sikäli, että ei tätä ei ole tehty myytäväksi kenellekään. Miten hemmetissä tämä on ylipäänsä rahoitettu? Elokuva ei ole ”suunnattu” hardcore-kauhufaneille, eikä toisaalta oikein varttuneemmalle arthouse-yleisöllekään. Kuuteen näytökseen ja epilogiin jaettu teos alkaa paljastaa näkyviä kauhugenren merkkejä vasta kolmannessa näytöksessä.

Kun sen aika on, Guadagnino lyö yliluonnollisen ja sanoinkuvaamattoman pöytään sellaisella voimalla, että kato kävi Venetsian festarien lehdistönäytöksessä. Näkymättömien ja myöhemmin konkreettisten pahojen voimien aiheuttama väkivalta on pökerryttävää.”

Suosittelemme todellakin lukemaan Kinnusen blogitekstin kokonaisuudessaan, sillä se on erinomainen analyysi yhden katsomiskerran perusteella elokuvasta, joka vaatii ilmeisesti useamman pyöräytyksen auetakseen kunnolla.

Tällä kertaa Finnkinolle ei voi kuin nostaa hattua, sen tuodessa elokuvan Suomessa laajempaan levitykseen. Suspirian saapuu täällä valkokankaille 23. marraskuuta. Sen pääosissa nähdään Tilda Swinton, Dakota Johnson, Mia Goth, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz ja Renée Soutendijk.

Finnkinon virallinen synopsis kertoo:

”Maailmankuulun tanssiryhmän ytimeen kätkeytyy pimeys, joka kietoo pauloihinsa ryhmän taiteellisen johtajan, kunnianhimoisen nuoren tanssijattaren ja surevan psykoterapeutin. Jotkut heistä antautuvat painajaiselle, kun taas toiset heräävät pitkästä unesta.

Tilda Swinton ja Dakota Johnson tähdittävät Luca Guadagninon (Call Me By Your Name) ohjaamaa uutta versiota Dario Argenton kauhuklassikosta Suspiria (1977). Soundtrackista vastaa Radioheadin Thom Yorke.”