Uusimmat

Tähtivieras Dave (****)

11.07.2008 10:19 Hanna Näsänen

Tähtivieras DaveEddie Murphy Eddien Murphyn näköisessä avaruusaluksessa kuulostaa vähintäänkin epäilyttävältä, mutta Tähtivieras Dave onkin oikeasti hauska elokuva.

Kaukaisen planeetan asukkaita uhkaa energiapula ja avun uskotaan löytyvän Maasta. Tärkeään tehtävään lähetetään ihmishahmoinen avaruusalus, jonka on tarkoitus sulautua ympäristöönsä. Mallina on toiminut aluksen kapteeni (Murphy).

Daveksi itsensä ristivä alus imitoi Maan asukkaiden puuhia. Liikehdintä voi kuitenkin toisinaan olla hiukan kankeaa, kun kumpaakin kättä ohjaa yksi Nolla-planeetan pienikokoisista asukkaista, hiipuvaa virtalähdettä seurataan takapuolessa ja koko alusta ohjataan päässä sijaitsevasta komentokeskuksesta. Kuka olisi tullut ajatelleeksi, kuinka vaikeaa tällaisen laitteen on esimerkiksi pukea päälleen villapaita?

Tähtivieras DaveTehtäväänsä suorittaessaan Dave ystävystyy yksinhuoltajaäiti Ginaan (Elizabeth Banks) ja tämän poikaan Joshiin (Austin Lynd Myers). Kun kapteeni näyttää ihaastuvan jättimäiseen Ginaan, syntyy aluksella skismaa. Miehistö alkaa m uutenkin käyttäytyä kummallisesti. Aiemmin kurinalaisesti eläneet Nolla-planeetan asukkaat innostuvat kuka mistäkin Maan hullutuksesta. Toisia alkaa tanssittaa, yrmeä turvallisuusupseeri sisustaa huoneensa erivärisillä silkkityynyillä. Jättikehon hallinnan ja aluksen sisäisten ongelmien lisäksi Daven tehtävää häiritsee ulkoavaruuden vieraasta kiinnostuva virkavalta.

Elokuvan kulunut opetus on, että maasta se pienikin ponnistaa ja koulukiusatun Joshin on opittava arvostamaan itseään. Pienten Nolla-planeetan asukkaiden on puolestaan mietittävä pelastumisensa hintaa. Myös rakkauden määritelmää metsästetään.

Tähtivieras Dave jaksaa naurattaa alusta loppuun, vaikka hauskimmat vitsit nähdäänkin Daven ottaessa ensiaskeliaan ihmisten maailmassa. Aluksen vaurioituessa, tiputtautuvat korjausmiehet vaijereilla jättimäisestä korvasta. Takapuolessa tapahtuu kaasuvuoto ja suussa palvelee vihreisiin kumipukuihin sonnustautunut puhtaanapitoryhmä, joka tutustuu muun muassa alkoholin iloihin.

Avaruusalus Dave on toteuttu hienosti ja Star Trek –faneja naurattavat hienovaraiset viittaukset tuttuun kuvastoon ja elokuva tuo parhaimmillaan mieleen esimerkiksi loistokkaan Galaxy Questin. Ennen kaikkea elokuva on kuitenkin Eddie Murphyn synninpäästö viime vuosikymmenenä läskipukuelokuvillaan aiheuttaman henkisen väkivallan jälkeen.

4/5 

PlusMiinusNolla

+ Eddie Murphy onnistuu yllättämään hauskalla elokuvalla.
+ Nerokas alkuasetelma on toteutettu loppuun asti tyylillä.
– Osa sivuhenkilöistä rasittavia stereotypioita

 

Tähtivieras Dave (Meet Dave)
(USA 2008)
K-7

Ohjaus: Brian Robbins
Käsikirjoitus: Rob Greenberg ja Bill Corbett
Pääosissa: Eddie Murphy, Elizabeth Banks, Austin Lynd Myers, Gabrielle Union, Ed Helms, Pat Kilbane, Scott Caan

Kesto 93 min.