Uusimmat

Tänään tv:ssä: Akira Kurosawan historiallinen mestariteos

04.09.2015 07:50 Tatu Junni

Yle Teemalla nähdään tänään kunnon klassikko: Akira Kurosawan vuonna 1985 valmistunut Ran alkaa kanavalla kello 21.00.

Nakadai Tatsuyan ja Akira Teraon tähdittämän Ranin (”Kaaos”) juonikuvaus kuuluu seuraavasti:

”1500-luvun Japanissa Hidetora Ichimonji on yksi suurimmista klaaninjohtajista. Asemansa hän on saavuttanut ryöstämällä ja murhaamalla. Nyt johtaja on vanha ja aikoo luovuttaa valtansa pojilleen Tarolle, Jirolle ja Saburalle. Näin toimiessaan vanha johtaja toivoo saavansa lopun väkivallalle joka vaivaa hänen omatuntoaan.

Taro, vanhin pojista, lyödään klaanin johtajaksi. Nuorin veljistä, Sabura, vastustaa päätöstä ja hän onkin ainoa joka uskaltaa kertoa totuuden vallanhimoisista veljeksistä, nähden suuria vaikeuksia vastaisuudessa. Mutta Hidetora raivostuukin Saburalle ja karkottaa hänet valtakunnastaan. Seuraa verellä ja tuholla leimattu aika, jolloin helvetin portit avautuvat ja Hidetora hoipertelee tunnontuskissaan, mielenvikaisena ja yksin. Vain narri pysyy hänen kannoillaan ja juuri narri osoittautuukin ainoaksi järkeväksi seurueessa.

Järjettömässä maailmassa vain järjettömät ovat terveitä.”

Ran voitti Oscarin parhaasta puvustuksesta. Ehdolla se oli myös parhaasta ohjauksesta (Kurosawa), parhaasta kuvauksesta (Takao Saito, Masaharu Uesa ja Asakazu Nakai) sekä parhaasta lavastuksesta (Yoshirō Muraki ja Shinobu Muraki).

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat