Tappouhkauksia, veitsi kurkulla ja paha demoni – C More esittää sensuroidut Muumi-jaksot

23.08.2017 19:03 | Muropaketin toimitus

Aiemmin näkemättömät jaksot eivät olleet Tove Janssonin alkuperäiskäsikirjoitusten mukaisia.

Suoratoistopalvelu C More julkaisee 30. elokuuta Muumilaakson tarinoiden kolme jaksoa, joita ei ole nähty aiemmin Suomessa niiden erikoisen sisällön vuoksi. Muumi-kirjoissa ja varsinkin -sarjakuvissa tapahtuu monia paljon hurjempia asioita kuin japanilais-suomalais-hollantilaisessa-piirretyssä, mutta myös animaatiossa meno yltyi aikoinaan sen verran rajuksi, että kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa kokonaan.

Ennennäkemättömät jaksot jätettiin aikoinaan näyttämättä sekä pelottavien tapahtumien että omituisten juonenkäänteiden ja hahmojen vuoksi. Jaksoissa nähdään muun muassa kidnappaus, jossa merirosvo uhkaa tappaa Niiskuneidin pidellen puukkoa tämän kurkulla, pelottava paholainen, sekä syrjivää käytöstä, jotka eivät ole olleet Tove Janssonin alkuperäiskäsikirjoitusten mukaisia.

Muumilaakson tarinat remasteroitiin ja uudelleenäänitettiin sarjan siirtyessä MTV:lle vuoden 2017 alussa. Ennennäkemättömiä kolmea jaksoa ei koskaan dubattu suomeksi, joten ne on äänitetty suomeksi nyt ensimmäistä kertaa. Helsingin sanomat kirjoitti viime vuonna katsottuaan jaksot ulkomailta hommatulta dvd:ltä, että poliisimestari jopa kiroilee, mutta nyt suomeksi dubatussa versiossa ei rumia sanoja kuulla. Poliisimestari tosin raivostuu merirosvolle niin pahasti, että hän miettii hommaavansa aseen, jolla voisi tehdä ilkiöstä selvän.

”Kolme jaksoa päätyivät kokonaan hyllytetyiksi väkivaltaisten ja voimakkaiden kohtausten vuoksi. Nyt olemme sopineet, että myös aiemmin hyllytetyt jaksot tuodaan kuriositeettina kaikkien Muumi-fanien nähtäville ensimmäistä kertaa myös Suomessa”, Moomin Charactersin luova johtaja Sophia Jansson sanoo.