Uusimmat

Ei tasa-arvon ystäville – Tänään tv:ssä: Apinoiden planeetan ”naissankari” on elokuvahistorian turhimpia hahmoja

21.10.2016 07:03 Tatu Junni

apinoiden-planeetan-synty-apinoiden-planeetta

Apinoiden planeetta -elokuvasarjan vuonna 2011 uudelleen käynnistänyt Apinoiden planeetan synty nähdään tänään MTV3:lla kello 22.45.

Apinoiden planeetan synnyssä (Rise of the Planet of the Apes) lääkelaboratorion koe-eläinsimpanssin poikanen päätyy tutkijan kotiin lemmikiksi. Pian selviää, että simpanssin elimistöön on päätynyt Alzheimerin tautiin kehitettyä lääkettä. Lääke tekee simpanssista huomattavasti lajitovereitaan älykkäämmän, ja seuraukset ovat arvaamattomat.

Rupert Wyattin ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään Caesar-simpanssia liikkeenkaappausteknologian välityksellä esittävä Andy Serkis. James Franco ja Freida Pinto jäävät miehen varjoon pahemman kerran. Erityisen tuskallista katsottavaa Apinoiden planeetan synty on aktiivisten naishahmojen ystäville: Pinton hahmo on silkka statisti koko tarinan ajan.

Ihmishahmojen tulkitsijoista ainoastaan John Lithgow onnistuu vetämään huomioon itseensä Serkisin roolisuorituksesta ja näyttävistä erikoistehosteista.

Dome.fi:n arvostelussa Apinoiden planeetan synnystä todettiin ensi-illan alla seuraavaa:

”Apinoiden planeetan synty herää henkiin aina kun valkokankaalla nähdään yksikin apina, mutta ihmisten väliset kohtaukset ovat uuvuttavaa katsottavaa. Brian Cox, Tom Felton jaDavid Oyelowoa ovat kaikki saaneet esitettäväkseen yksioikoiset karikatyyrit ja jopa James Francon Will jää melko persoonattomaksi hahmoksi. Pahiten on kuitenkin laiminlyöty Slummien miljonääristä tuttua Freida Pintoa. Hänen hahmollensa Francon tyttöystävänä ei ole keksitty mitään järkevää tekemistä. Tuntuu kuin Pinto olisi elokuvassa vain vakuuttamassa katsojat Willin olevan normaali valkoinen heteromies, johon on turvallista samaistua. Ihmishahmoista ehdottomasti paras on Willin isä Charles, jota koomisista rooleistaan parhaiten muistettu John Lithgow esittää ansioituneesti.”

Vaikka Apinoiden planeetan synty ei ole napakymppi, on se ehtaa viihdettä virheineenkin:

”Kesän 2011 viihde-elokuvista Apinoiden planeetan synty edustaa kärkikastia. Elokuva on viihdyttävä kokonaisuus, joka pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti ja jättää haluamaan lisää. Harvoin klassikkoon kajoamalla saadaan näin onnistunut elokuva aikaiseksi. Käsikirjoitus toki vetää turhan paljon mutkia suoriksi ja tunnetasolla Apinoiden planeetan synty istuu pitkälti pyörätuolissa, mutta kyllä elokuva kaikkine vikoineenkin näkemisen arvoinen on.”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat