The Amazing Spider-Man 2 kompastuu Jamie Foxxin lapselliseen pahikseen

22.04.2014 09:59 | Tatu Junni

The Amazing Spider-Man 2Ensi-ilta: 25.4.2014
Alkuperäisnimi: The Amazing Spider-Man 2
Ohjaajat: Marc Webb
Käsikirjoittaja: Alex Kurtzman & Roberto Orci & Jeff Pinkner
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx & Dane DeHaan
Pituus: 137 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Mainio Hämis taistelee kamalaa Elektroa vastaan
Arvostelija: Tatu Junni

2,5/5

Hämmästyttävä Hämähäkki palaa valkokankaalle parin vuoden tauon jälkeen. The Amazing Spider-Man 2 vaikutti ennakkoon viihdyttävältä supersankariseikkailulta, mutta tarjolla onkin sillisalaatti, joka menettää makunsa liian nopeasti.

On se vaikeaa, niin kovin vaikeaa tehdä hyvä elokuva Marvel Comicsin tunnetuimmasta sarjakuvasankarista. Sam Raimin menestyksekkäällä Spider-Man-trilogialla (2002–2007) oli hetkensä, mutta sarjan edetessä homma lässähti näyttelijävalintoihin ja hutiloituihin käsikirjoituksiin. Hämähäkkimiehen valkokangasuran vuonna 2012 uudelleen käynnistänyt The Amazing Spider-Man puolestaan koetti keksiä pyörän uudelleen niin hampaat irvessä, että lopputulos oli kankeahko ja vähän turhankin totinen.

The Amazing Spider-Man 2 on tehty samalla tiimillä kuin edeltäjänsäkin. Kehitystä on selkeästi tapahtunut, ainakin tietyillä sektoreilla. Elokuvan tunnelma on nyt rennompi ja tarinan sankari hioutunut suorastaan täydelliseksi. Hämähäkkimiehen sanailu on toimivaa, asu kuin sarjakuvista ja liikeradat oikeaoppisia aina asentoja myöten. Peter Parkerin (Andrew Garfield) ja Gwen Stacyn (Emma Stone) välisen kemian, erikoistehosteiden ja äänisuunnittelun kohdalla on onnistuttu myös hienosti.

Ikävä kyllä, elokuva on muuten pahasti epätasapainossa, ja vaakakupeista painavampi on se, josta löytyvät heikkoudet.

The Amazing Spider-Man 2

Lapselliseksi lässähtävässä tarinassa on aivan liikaa hahmoja, korni dialogi raastaa korvia ja koko elokuva on sietämättömän ylipitkä. Siinä pähkinänkuoressa Marc Webbin ohjaaman The Amazing Spider-Man 2:n suurimmat ongelmat. Elokuva pyrkii eeppisyyteen, mutta lopputulosta leimaa runsauden sijaan levottomuus. Spider-Man 3:n kaltaisesta katastrofista ei ole kyse, mutta The Amazing Spider-Man 2:n lukemattomat palaset eivät yksinkertaisesti sovi yhteen.

The Amazing Spider-Man 2:sta paistaa läpi, että elokuvaa on tehty tuottajien palavereissa, eikä kenelläkään ole ollut kunnon visiota siitä, mihin suuntaan tarinaa pitäisi kuljettaa. Mainiosta (500) Days of Summerista tutun Marc Webbin ääni pääsee kuuluviin vain hiljaisena pihinänä.

Sony Pictures ilmoitti taannoin julkaisevansa uuden Spider-Man-elokuvan kerran vuodessa. The Amazing Spider-Man 2 petaakin tulevaa niin vimmaisesti, että unohtaa keskittyä nyt käsillä olevaan tarinaan. Mitä järkeä on ottaa Rhinon (Paul Giamatti) tai Norman Osbornin (Chris Cooper) kaltaiset klassikkopahikset mukaan tarinaan, jos hahmoille ei löydy viittä minuuttia enempää aikaa?

Kaikessa kiireessä osa edellisen elokuvan mysteereistä on nakattu röyhkeästi roskakoriin; Peter Parker etsii yhä vastauksia vanhempiensa kohtaloon, mutta on typerryttävästi luopunut setänsä tappajan metsästämisestä. Myöskään supersankarin uutta asua ei selitetä millään tavoin.

The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2:n synneistä suurin on Jamie Foxxin esittämä Elektro. Suoraan Joel Schumacherin Batman-elokuvista repäisty superkonna on niin hävettävä ilmestys, ettei pahemmaksi olisi voitu enää pistää, vaikka päällä olisi ollut sarjakuvista tuttu salama-asu.

Itsekseen höpöttävästä Hämis-fanista kuoriutuu ankeriasonnettomuuden myötä kiukkuinen sähkösmurffi, joka olisi kuin kotonaan Jim Carreyn Arvuuttajan ja Arnold Schwarzeneggerin Mr. Freezen vieressä. Jamie Foxx on animaatiosarjan pahista muistuttavassa roolissa ihan pihalla ja pihalle mielii elokuvateatterista myös katsoja, sillä Elektron herättämän myötähäpeän määrää on vaikea kestää.

Elokuvan konnista paras on Harry Osborn eli Vihreä menninkäinen. Dane DeHaan on roolissa loistava ja kerrankin pahiksella on kunnon motiivi vainota supersankaria.

PlusMiinusNolla

+ Hämähäkkimies on mainio
+ Dane DeHaan, Andrew Garfield ja Emma Stone
– Lapsellinen ja ruuhkainen käsikirjoitus
– Elektro on jopa vielä kamalampi pahis kuin Lisko

Muropaketin uusimmat