UUSIMMAT

The Descent

19.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Aloittelevilla elokuvantekijöillä on uusia mahdollisuuksia lyödä itsensä läpi viime vuosien kauhuleffabuumin ansiosta. Kustannukset pysyvät helposti kurissa, koska kauhutarinat sijoittuvat usein vain muutamaan paikkaan. Monien tarinoiden juonet The Blair Witch Projectista alkaen sisältävät syyn siihen, miksi elokuva on kuvattu kalliin filmin sijasta digivideolle.

Neil Marshall edustaa Englannin uutta kauhuleffa-aaltoa. Hänen esikoisensa Dog Soldiers (pieni mutta viihdyttävä raina ihmissusiin metsässä törmäävästä sotilasjoukosta) tehtiin poikajoukolla, nyt reipasta adrenaliiniretkeilyä harrastaa tyttöjengi.

Psykologiset yksityiskohdat eivät ole Marshallin vahvuus, mutta hänen elokuviensa osaavia ja tehokkaita seikkailijoita katsoo mieluummin kuin hirviöiden kynsissä kirkuvia kiimateinejä. Ohjaajan esikuva on ennemmin Alien kuin Perjantai 13. päivä.

Muka turvallisesti kartoitettuun luolastoon päiväretkelle lähtevät naiset ovat nopeasti pahasti eksyksissä. Epävarma kohtalo pahentaa klaustrofobian tunnetta. Kun yhdellä on vielä omaisen kuolema tuoreessa muistissa, hallusinaatiot alkavat vaivata eikä onnettomuuksia tarvitse odottaa.

Naisten välisten suhteet tuntuvat sellaisen miehen kirjoittamalta, joka ei tunne kovinkaan monia naisia henkilökohtaisesti. Silti naisnäyttelijät tekevät materiaalilla ihmeitä. Taitavampi käsikirjoittaja olisi jättänyt pimeässä vaanivien mömmiäisten luonteen vielä laajemmin auki ja rikkaampi tuottaja olisi ostanut niille huomattavasti paremman näköiset naamat.

Juonen yhtäläisyyksistä huolimatta The Cave on eri elokuva, joka on suunnattu nuorelle yleisölle. Eikä Descent perustu Jeff Longin romaaniin, joten maan alta ei löydy helvettiä eikä pirua.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

The Descent – loukussa (The Descent)
Iso-Britannia 2005. Ohjaus ja käsikirjoitus Neil Marshall
Pääosissa MyAnna Buring, Natalie Jackson Mendoza, Molly Kayll, Shauna Macdonald. 99 min K-18