UUSIMMAT

The Dukes of Hazzard

23.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Hollywood on viime vuosina vääntänyt koko joukon televisiosarjoja uusiksi. Pääpaino on ollut menneiden vuosikymmenten rakkailla retrosarjoilla, joilla on enemmän kultti- kuin kulttuurillista painoarvoa. Elokuvaversiot on tehty niin Charlien enkeleistä kuin Starskysta ja Hutchista. Pian teattereihin saapuu Vaimoni on noita -elokuva. Nyt vuorossa on siis Hazzardin piirikunnassa muskeliautolla pontikkaa kuljettavat hasardihommien herttuat.

The Dukes of Hazzard -sarjaa ei juuri tunneta Yhdysvaltain ulkopuolella. Se on sitä samaa menneiden vuosikymmenten autokaahailugenreä kuin Konna ja Koukku sekä Kanuunankuularalli-elokuvat. Siksipä sopii kuvaan, että lajityypin kruunattu kuningas Burt Reynolds on mukana elokuvassa.

Kyseessä on samaan tapaan asiaankuuluvasti löysin rantein ohjattu junttikomedia, jossa jytämusa soi ja rakastettavat kaaharit näyttävät paskalakeille närhen munat – yleensä nelipyöräluisussa soratiellä. Mitenköhän Amerikan syvässä etelässä sanotaan: ”Teuvo, maanteiden kuningas”?

Juonikuviota ei tarvitse sen enempää avata, kunhan toteaa että se palvelee ansiokkaasti planeetan miespuolista karvanoppakansaa. Muille katsojaryhmille leffalla on laihanlaisesti tarjottavaa.

Dukes Of Hazzard on ennemmin kunnianosoitus kaahailuelokuville kuin kunnianhimoinen elokuvataiteellinen rypistys. Epänäyttelijöiden käyttö peräti kolmessa tärkkeimmistä rooleista tuo leffaan tiettyä rentoa otetta. Tai onhan Jackassin Johnny Knoxville ehtinyt tehdä jo elokuvauraa mutta Jessica Simpson ja Willie Nelson ovat mukana vain julkkispersooniensa määrittelemistä syistä.

Mutta viihdettähän tämä on, eikä edes kovin vakavaa sellaista. Viime vuosina kaahailugenren ovat palauttaneet valkokankaille myös Fast and Furious -elokuvat sekä Gone in 60 Secondsin uudelleenfilmatisointi, mutta ne oli tehty ylivakavasti.

Oli jo aika pistää kieli poskeen ja nasta lautaan.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Dukes Of Hazzard
USA 2005. Ohjaus Jay Chandrasekhar. Pääosissa Seann William Scott, Johnny Knoxville, Jessica Simpson, Burt Reynolds ja Willie Nelson.

Muropaketin uusimmat