The Island

18.08.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Tieteiselokuva voi huonosti. Ensimmäisen Matrixin jälkeen genressä ei ole nähty suurta yleisöä tavoittavia uudistajia. Hollywoodissa suuren budjetin tieteiselokuvat tuntuvat pysyvän tiukasti Spielbergin ja Lucasin vanhoissa ja väsyneissä käsissä. Suuren budjetin toimintaelokuvatkin voivat huonosti, eikä niissä ole keksitty mitään uutta aikapäiviin. Hyvin ei mene The Island- elokuvallakaan, joka yrittää yhdistää nämä kaksi kituvaa elokuvagenreä toisiinsa.

Kun ohjaajana on Michael Bay, kaikki tietävät tasan tarkkaan mitä valkokankaalla tulee näkymään: auringon kultaamaa maailmaa, jossa autot romuttuvat, irtain tuhoutuu ja läski tummuu. The Island ei ole poikkeus tutusta kaavasta. Mukana on Steve Buscemi ja ilmeisesti uuden vakiviran pahisroolien vetäjänä saanut Sean Bean. Varsinaisia pääosia näyttelevät Ewan McGregor (joka on näköjään tuntenut pakottavaa tarvetta tehdä vielä yhden keskinkertaisen scifi-leffan Tähtien sotien jälkeen) ja Scarlett Johansson.

Elokuvan tieteiselementit eivät ole kovinkaan merkittävässä asemassa kokonaisuuden suhteen, mutta on sinänsä plussaa, että korporaation moolokinkidassa kasvavien palkoihmisten kohtalo on kuin suoraan 1970-luvun paranoidien tieteiselokuvien maailmasta. Kun nimenä on numero ja asuna haalari, niin asiaan kuuluu että jossain vaiheessa seuraa identiteettikriisi joka johtaa kloonin kamppailemaan itsemääräämisoikeudestaan. Kun tekijätiimi on tämä, sitä kamppailua käydään prätkillä, mutkilla ja kaaroilla. Ja kun asiaan on päästy, pudotetaan turhat tieteishöpötykset pois tieltä – mitä nyt moottoripyörä saadaan lentämään.

Siinä se ongelma onkin. Scifi-elementit toimivat vain uudenlaisena pohjustuksena perinteiselle toiminnalle, joka taas ei itsessään jaksa kantaa lähes kaksi ja puolituntista elokuvaa kunnialla loppuun.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

The Island
USA 2005. Ohjaus Michael Bay, Pääosissa Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimou Hounsou, Steve Buscemi, Sean Bean ja Michael Clarke Duncan. K-15. 138 min.