The Prestige

05.01.2007 07:24 | Johanna Siik

Taikuri-elokuvaa piisaa vielä lomien päätyttyäkin. Silmänkääntäjän Wienin maisemista siirrytään The Prestigessä Lontooseen. Memento-ohjaaja Christopher Nolanin ohjauksessa katsellaan, miten kaksi taikuria muuttuvat ystävistä verivihollisiksi. Aatelisempi Robert Angier (Hugh Jackman) palaa halusta selvittää, miten kilpakumppani Alfred Borden (Christian Bale) kuuluisimman temppunsa tekee. Borden tykkää kyttyrää ja toisen esityksen sabotointiin tähtäävä kilpa-asetelma on valmis.

Nolanin oli tarkoitus ohjata The Prestige nopeana pikkuelokuvana Batman-eepostensa välistä. Projekti sopi uudelle Batman-hemmolle Balellekin hyvin ja lepakkoritarista tarttui mukaan myös sir Michael Caine. Elokuva perustuu samannimiseen Christopher Priestin kirjaan, josta Nolan ja hänen veljensä muokkasivat käsikirjoituksen. Priestin kehystarina on poistettu kokonaan, samoin loppua on muutettu. Viimeiset kohtaukset ovatkin elokuvan suurin heikkous.

Muita heikkouksia yli kaksi tuntia kestävästä, viihdyttävästä tarinasta on vaikea löytää. Tietysti jos ei erityisemmin nauti viipyilevästä ja jännitystä itsepäisesti rakentavasta kerronnasta, saattaa pinna palaa, mutta kummahan se on, jos ei tykkää silmien eteen lipuvasta ajankuvasta ja näyttämötaikuuden maailmasta. Nolan tekee selväksi, että taikuus on melko pitkälle tekniikkaa ja insinöörityötä. Usein taikuri on taitava esiintyjä, ei sen enempää. Oletusta sekoittaa se, että se mihin Augier kunnianhimossaan ryhtyy, on enemmän kuin taikuutta. Se on velhon loitsintaa.

Fantasiaelementtien sijaan velhon virkaa toimittaa fyysikko Nikolas Tesla (David Bowie), jota Augier matkustaa tapaamaan rapakon tuolle puolen Colorado Springsiin. Vielä tuolloin tuore energian muoto, sähkö, on likipitäen ylimaallinen ilmiö, ja se, minkälaisen laitteen Tesla Augierille rakentaa, enemmän kuin pelkkä vaihtovirtalaite. Vaikka juuri tiede on elokuvan mielikuvituksellisin osuus, vaikuttaa sorminäppäryyteen nojaava Borden mystisemmältä kuin Augier laitteineen koskaan. Ihmisen määrätietoisuus totta totisesti ylittää mielikuvituksen, kuten Augier esityksessään toteaa.

Jos pääosiin on palkattu kaksi tämän hetken kuuminta luonnenäyttelijää ja roolit on vielä onnistuneesti jaettu näiden kesken, ei sivuroolien suorittajilla voi olla hommassaan kovin suuret mahdollisuudet. Kaunis ja notkea Scarlett Johansson hukkuu surullisella tavalla kahden mielen väliin muutenkin kuin näiden lakanoiden lämmittäjänä. Paremmin laulajana tunnettu David Bowie puolestaan petraa suoritustaan loppua kohden huomattavasti.

The Prestige
USA 2006

Ohjaus Christopher Nolan
Käsikirjoitus Christopher Nolan ja Jonathan Nolan Christopher Priestin alkuperäisteoksen pohjalta
Rooleissa Hugh Jackman (Angier), Christian Bale (Borden), Michael Caine (Cutter), Scarlett Johansson (Olivia)

K11
133 min