Uusimmat

There Will Be Blood (*****)

21.02.2008 18:27 Olli Sulopuisto

There Will Be BloodPaul Thomas Anderson ei ole ikinä ollut pienimuotoisuuden ystävä. Jo esikoiselokuvassaan Kivikova kahdeksikko hän pyöritti kameraa ja näyttelijöitä veteraanin ottein. Siitä skaala lähti kasvamaan Boogie Nightsin pornopotpurin kautta Magnolian yhteenkytkeytyviin pienoistarinoihin ja Punch-Drunk Loven yksinkertaiselta vaikuttaneeseen vinksahtuneisuuteen. There Will Be Bloodin myötä palataan eeppiseen mittakaavaan.

Auteur-teoria on pitkälti pelkkää höpölöpöä, mutta Andersonin jos jonkun kohdalla se tuntuu tolkulliselta. Hän käsikirjoittaa, ohjaa, ja elokuvien muoto sekä sävy ovat olleet aina tunnistettavissa. Aiemmin mainittu pienimuotoisuuden puute ei muuten tarkoita, etteikö Anderson olisi hienovarainen tarinankertoja. Se vain tarkoittaa, että hänen elokuviensa katsominen on kuin nauttisi täyteläisen aterian ja olisi vain lusikallisen päässä ylensyömisestä.

There Will Be Bloodin alkupalat tarjoillaan vuonna 1898. Daniel Plainview (huikaiseva Daniel Day-Lewis) on yksinäinen mainari, joka huhkii sanatonna kaivoskuilussa. Hänellä on tavoite eikä mikään estä sen saavuttamista. Kaivosonnettomuuden jälkeen Plainview huutaa ”Ei!” ei kivusta vaan siksi, että se hidastaa häntä.

Varsinainen ateria alkaa vuodesta 1902. Bisneksissään menestynyt Plainview kiertää maata ja puhuu ihmisten päät pyörälle lupauksilla öljyn mukanaan tuomista rikkauksista. Hän ei ole täysi huijari, vaan armoton bisnesmies, joka ei taatusti maksa kenellekään senttiäkään enempää kuin on pakko. Apunaan Plainview’llä on viattoman näköinen H.W. Plainview (Dillon Freasier), poika joka on elänyt koko ikänsä miesten mukana öljykentillä.

Plainview, jonka rauhallisen harkitu puhetapa tuo mieleen Matrixia vahtineen agentti Smithin, on saanut vihiä pienen kylän alla majailevista rikkauksista. Häntä vastaan asettuu paikallisen seurakunnan nokkamies Eli Sunday (lapsenkasvoinen Paul Dano), joka ei vastusta öljynetsintää periaatteesta vaan koska hän haluaa saada osan hyödystä seurakunnalleen. Kun asiat eivät mene Elin mielen mukaan, nousee hän jopa isäänsä Abelia vastaan. Siitä ei paljon tarvitse raamatullisia vertauksia etsiä.

Elokuvaa voisi ehkä pitää kuvauksena maallisen ja hengellisen vallan yhteentörmäyksestä. Mutta Sunday on aivan liian lipevä edustaakseen jalompia päämääriä. Pikemminkin hän on vain sopivan vahva vastus Plainview’lle. Sitä voisi tulkita kuvauksena kapitalismin armottomuudesta, kuten monet yhdysvaltalaiset kriitikot tuntuvat tehneen. Sille löytää toki tukea Plainview’n leirinuotiolla pitämästä pienestä monologista, kun hän heikkona hetkenä tilittää tuntojaan: ”En halua toisten onnistuvan. Vihaan useimpia ihmisiä — Näen heidän huonoimmat puolensa.”

There Will Be Blood

Mainitsin aiemmin, kuinka Andersonin elokuvat tuntuvat täyteläisiltä kokemuksilta. Se johtuu siitä, että Andersonin ohjastamana kaikki elokuvan keinot tuntuvat olevan käytössä. Daniel Day-Lewis on vangitsevan viettelevä ja hullu mies, joka kehittyy koko ajan synkempään suuntaan. Viimeisissä kohtauksissa hän luisuu jo tukevasti ylinäyttelemisen tuolle puolen, mutta hankala siitä on hermostua – ”I drink your milkshake!” -repliikki on ehtinyt jo kohota legendaariseen maineeseen.

Äänimaailma on yhdistelmä klassista musiikkia ja Radioheadin kitaristin Jonny Greenwoodin säveltämää jousikirskettä, joka kasvaa äärirajoille ja lakkaa kuin veitsellä leikaten. Se on samalla tavalla ylitsevuotavaa kuin elokuvan tarina ja näyttelijät. Eikä unohdeta elokuvausta, joka Robert Elswitin ohjastamana vahtii tapahtumia pitkinä ja sulavina ajoina.

Jälkiruoka tulee vuonna 1927. Plainview’n inhimillisyys on karissut menestyksen myötä pois ja hän on omien suuruudenhullujen unelmiensa ympäröimänä kuin Jack Torrance Overlook-hotellissa. Aiemman kohtauksen käänteisessä versiossa Daniel Plainview näyttää, kuinka alas hän on vajonnut.

Elokuvan viimeisenä repliikkinä hän lausuu: ”Olen valmis.”

5/5

PlusMiinusNolla

+kuvat, äänet, sanat, näyttelijät – no hitto, kaikki
-okei, Day-Lewis näyttelee isosti, mutta sitä vain naulautuu katsomaan
+leffa kestää yli 2,5 tuntia muttei silti tunnu pitkältä tai hitaalta

There Will Be Blood
(Yhdysvallat 2007)
K13

Ohjaus ja käsikirjoitus Paul Thomas Anderson
Pääosissa Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O’Connor, Ciarán Hinds, Dillon Freasier

Kesto 161 minuuttia

Muropaketin uusimmat