Uusimmat

Tiedettä, feminismiä ja murhamusikaali – Kolme suositusta Season Film Festivalin ohjelmistosta

29.03.2016 09:30 Tuukka Hämäläinen

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin sisartapahtuma Season Film Festival alkaa tämän viikon torstaina 31. maaliskuuta ja päättyy sunnuntaina 3. huhtikuuta.

Valitsimme festivaalin ohjelmistosta kolme kiinnostavaa elokuvaa, jotka edustavat Season Film Festivalin kattausta laidasta laitaan. Nämä kannattaa ainakin käydä katsomassa.

Mustang

(Ranska, Turkki, Saksa, 2015)

Seasonia edeltänyt Artisokka oli alun perin naisvetoiseen elokuvaan keskittynyt festivaali, jossa etenkin feministisesti suuntautuneet elokuvat ja naistekijät pääsivät hienosti esille. Vaikka Seasonilla ei tällaista ohjelmajulistusta nykyisin olekaan, näkyy Artisokan vaikutus joka vuosi festivaalin ohjelmistossa.

Tämän vuoden näkyvin feministinen tapaus lienee naisten äänioikeuskamppailusta kertova Suffragette (2015), mutta sen rinnalle täytyy nostaa turkkilaisranskalaisen Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama Mustang. Turkkiin sijoittuva draama kertoo viidestä sisaresta, jotka elävät eristyksissä setänsä ja isoäitinsä kanssa. Kun tyttöjen naimaikä lähenee, alkavat ovet pysyä lukossa ja ikkunoihin ilmestyvät kalterit. Avioliittoja aletaan sopia perinteiden mukaan perheiden kesken, tytöiltä kysymättä, ja tytöt kuskataan lääkärin tarkistamaan, että neitsyys on varmasti tallella.

Mustang tuo vahvasti mieleen Sofia Coppolan mestarillisen esikoiselokuvan The Virgin Suicides (1999), mutta se on realistisuutensa vuoksi painostavampi. Elokuvan keskiössä on nuorin sisar Lale (Güneş Şensoy), joka näkee isosiskojensa kohtalon ja päättää paeta keinolla millä hyvänsä. Mustang on niitä elokuvia, jotka jäävät pyörimään mieleen ja joita arvostaa koko ajan enemmän ja enemmän.

London Road

(Iso-Britannia, 2015)

Rufus Norrisin ohjaama London Road on riemastuttavan omaperäinen elokuva synkästä aiheestaan huolimatta. Vuonna 2006 viisi prostituoitua murhattiin Englannin Ipswichissa, ja näytelmäkirjailija Alecky Blythe keksi haastatella pienen London Roadin lähiön järkyttyneitä asukkaita kolmen seuraavan vuoden ajan. Lopputuloksena ei kuitenkaan syntynyt perinteistä draamaa, vaan musikaali.

London Roadin kaikki säkeet ovat suoria lainauksia todellisten ihmisten haastatteluista – kaikkia änkytyksiä ja um-ääniä myöten. Alkuperäisen teatteritoteutuksen merkkejä voi arvella näkevänsä myös valkokankaalla, mutta musikaali on siirretty elokuvamuotoon upeasti, ja lähes kokonaan laulaen kerrottu tarina vaihtelee kuoro- ja joukkokohtauksista Les Misérables -tyyliseen puhelauluun.

Erikoisen musikaalin rooleissa nähdään muun muassa Tom Hardy ja aina loistava Olivia Colman.

Experimenter

(USA, 2015)

Mikä saa tavalliset ihmiset tekemään kammottavia asioita, kuten passittamaan juutalaisia polttouuniin tai teloittamaan sotavankeja? Nämä kysymykset vaivasivat Toisen maailmansodan jälkimainingeissa psykologi Stanley Milgramia, joka suoritti 1960-luvun alussa historiallisen tutkimuksen. Kokeeseen osallistuvia ihmisiä kehotettiin antamaan toiselle osallistujalle sähköshokkeja aina kun tämä vastasi väärin kysymykseen, ja jokaisen väärän vastauksen jälkeen jännitettä nostettiin.

Mitään sähköshokkeja ei kuitenkaan todellisuudessa ollut ja toinen osallistuja oli näyttelijä, mutta sitähän koekaniinit eivät tienneet. Hämmästyttävä tulos oli, että vaikka ketään ei pakotettu mihinkään ja kokeen järjestäjä vain kehotti jatkamaan, miltein kaikki osallistujat suorittivat kokeen loppuun. Ihmisen sai siis satuttamaan toista ihan vaan kehottamalla tekemään niin.

Michael Almereydan Experimenter on kertomus Peter Sarsgaardin näyttelemästä Milgramista, hänen tutkimuksestaan ja sen ristiriitaisesta vastaanotosta. Minimalistisesti toteutettu Experimenter keskittyy lähinnä Milgramin tutkimukseen, mutta kohoaa kuitenkin pelkkää esitelmää korkeammalle. Visuaalisesti kiinnostava ja kekseliäs elokuva on parhaita tiedeleffoja vuosiin, ja selättää tiedekuvauksensa puolesta heittämällä viime vuotiset The Theory of Everythingin (2014) ja The Imitation Gamen (2014).

Season Film Festivalin kotisivut

Season Film Festival Facebookissa

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat