UUSIMMAT

Tietovuotaja Edward Snowdenista Ei pakopaikkaa -kirjasta elokuva – asialla James Bondin tekijät

15.05.2014 09:00 | Muropaketin toimitus

Edward Snowden

NSA:n käräyttäneen Edward Snowdenin tarina on kuin suoraan jännityselokuvasta. Eipä siis ihme, että miehen edesottamuksista puuhataan filmatisointia.

Sony Picturesin tuleva elokuva pohjautuu Glenn Greenwaldin juuri ilmestyneeseen kirjaan ”No Place To Hide: Edward Snowden, The NSA, And The U.S. Surveillance State”.

Ohjaajasta tai näyttelijöistä ei ole vielä mitään tietoa, mutta tuottajat tiedetään jo: asialla ovat Bond-elokuvista tutut Michael G. Wilson ja Barbara Broccoli.

Gummerus on jo ehtinyt julkaista Greenwaldin kirjan suomeksi nimellä ”Ei pakopaikkaa”. Teoksen synopsis antaa esimakua siitä, mitä valkokankaalla tullaan näkemään.

”Kesäkuussa 2013 teknikko Edward Snowden päätti paljastaa työantajansa, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n, nettivakoiluun tarkoitetun tietokoneohjelma PRISM:n. Aineisto paljasti – ei enempää eikä vähempää – NSA:n vakoilevan ohjelman avulla maailman suurimpien verkkopalveluiden käyttäjiä. Snowden kääntyi aineistoineen Washington Postin ja The Guardianin puoleen. The Guardianin kokenut, USA:n vakoiluun erikoistunut toimittaja Glenn Greenwald sai käsiinsä valtavan aineiston, ja vuosisadan vakoiluskandaali oli syntynyt. Juuri ennen paljastusten julkistamista Snowden lensi Hong Kongiin, jossa uskoi olevansa turvassa. Kiinan viranomaiset eivät suostuneet luovuttamaan häntä Yhdysvaltoihin. Snowden lensi Moskovaan, jossa Venäjän presidentti Putin lopulta myönsi hänelle turvapaikan. Edward Snowden elää nyt piilossa Venäjällä, missä Greenwald on haastatellut häntä useaan otteeseen. Greenwald ja hänen perheensä, kuten myös The Guardianin toimitus ovat joutuneet painostuksen kohteeksi brittiviranomaisten taholta, ja suurvaltasuhteisiin on Snowdenin myötä tullut hiertymiä. Greenwald kertoo kirjassa keskusteluistaan Edward Snowdenin kanssa, mittavan aineiston sisällöstä, ja siitä, mitä tapahtui Yhdysvaltain, Britannian ja maailman politiikassa, kun aineiston tietoja alettiin julkaista. Kirja ilmestyy samaan aikaan koko maailmassa useille eri kielille käännettynä.”

Teksti: Tatu Junni
Lähde: Slash Film