Toimittajan puheenvuoro: Paras elokuvien suoratoistopalvelu suljetaan – “Se olikin liian hyvä jatkuakseen”, tuskailee myös Star Wars -ohjaaja

30.10.2018 10:55 | Aki Lehti

Warner Bros. päätti lakkauttaa klassikko-, indie- ja laatuelokuviin keskittyneen upean Filmstruck-suoratoistopalvelun.

Kaksi vuotta sitä iloa sitten kestikin, mutta muutama päivä sitten Warner Media ilmoitti sulkevansa Filmstruckin marraskuun lopussa, joka on ehdottomasti paras elokuvien suoratoistopalvelu. Filmstruck on ollut tarjolla täydessä mittakaavassa vain Yhdysvalloissa, mutta ei ole mikään salaisuus, että elokuvafanit ovat käyttäneet sitä VPN:n avulla ympäri maailman ja maksaneet mieluusti noin 10 euron kuukausimaksun.

Marraskuussa 2016 avattu suoratoistopalvelu oli varsinainen aarreaitta, sillä sieltä löytyi niin Turner Classic Movies -osio kuin arvostetun Criterion Collectionin ja Janus Studion leffoja. Englanninkielisten klassikkoleffojen lisäksi Filmstruck tarjosi muun muassa indie-elokuvaa ja leffoja ympäri maailman, periaatteessa siis juuri sellaista materiaalia jota on aivan turha etsiä esimerkiksi Netflixistä.

Cinefiilien pettymys ja raivo tulee esille esimerkiksi Facebookin Criterion Considered -ryhmässä, jossa aiheesta on lukemattomia postauksia ja vielä enemmän kommentteja. Myös esimerkiksi Star Wars: The Last Jedi -ohjaaja Rian Johnson kertoi mielipiteensä twiitissään, todeten ”se olikin liian hyvä jatkuakseen”. Myös Moonlight-ohjaaja Barry Jenkins oli Twitterissä samoilla linjoilla.

Warner Media kertoo etteivät palvelun tilaajaluvut olleet kovin korkeita, mutta ilmeisesti Filmstruck ei kuitenkaan tehnyt tappiota – se ei vain tehnyt pamppujen mielestä tarpeeksi rahaa.

WB-tiedote hieroo vielä suolaa haavoihin, toteamalla Filmstruckin olleen niche-markkinoiden kamaa, vaikka sillä olikin uskollinen käyttäjäkunta.

Vicelle ja MTV:lle juttuja tehnyt Kaleb Horton summaa asian loistavasti twiitissään: ”Filmstruckin tiedotteessa sanotaan periaatteessa, että ”löysimme jonkin verran uskollisia käyttäjiä, mutta algoritmi näyttää, että asiakkaamme haluavat itse asiassa että heidät ohjataan katsomaan typerää roskaa, josta kukaan ei edes pidä”.

Kommentti pätee esimerkiksi juuri Netflixiin, joka julkaisee mielettömiä määriä omia tuotantojaan, joista suurin osa on aivan täyttä sontaa. Myös Warner Bros. on avaamassa uutta suoratoistopalvelua, jonka on tarkoitus keskittyä heidän omiin tuotoksiinsa.

Mitä tapahtuu Filmstruckin itse tuottamalle sisällölle on myös mysteeri. Palvelu on loistavasti kuratoitu ja sieltä löytyy vaikka kuinka paljon eksklusiivisia haastatteluja ja elokuvaesittelyjä.

Esimerkiksi japanilaismestari Mikio Narusen elokuvia on tarjolla tolkuton määrä, joita ei ole koskaan julkaistu dvd:llä tai Blu-raylla tekstitettynä englanniksi saati sitten suomeksi, vaikka hän on Akira Kurosawan ja Yasujiro Ozun ohella yksi arvostetuimmista japanilaisohjaajista. Vastaavia tapauksia on vaikka kuinka monta.

Ilmeisesti jos haluat katsoa jotain muutakin kuin viimeisen 20 vuoden aikana tehtyjä Hollywood-elokuvia, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää ostaa leffat fyysisinä hyllyyn.

Dvd- ja Blu-ray-levyjen myynti on tietysti ollut hurjassa laskussa jo useamman vuoden, mutta cinefiilit voivat onneksi iloita juurikin esimerkiksi Criterionin, brittiläisten Arrow Videon ja Eureka – Masters of Cineman ja Artificial Eyen viimeisen päälle tehdyistä julkaisuista.

Striimauspalveluista jää jäljelle vain MUBI, joka näyttää muutakin kuin valtavirran kamaa, ja onneksi meillä on myös Yle Areena, jonka olemme jo aiemminkin todenneet olevan suomalaiselle elokuvafanille paras suoratoistopalvelu.