Tom Hardyn tähdittämä Locke on kirjaimellisesti yhden miehen show

14.05.2014 11:05 | Aki Lehti

LockeEnsi-ilta: 16.5.2014
Alkuperäisnimi: Locke
Ohjaaja: Steven Knight
Käsikirjoittaja: Steven Knight
Pääosissa: Tom Hardy
Pituus: 85 minuuttia
Ikäraja: S
Idea: Mies ajaa autolla ja puhuu puhelimeen
Arvostelija: Aki Lehti

4/5

Locke on kiinnostava kokeilu, joka ei kompastu kuin muutaman kerran omaan nokkeluuteensa. Tämä pieni helmi todistaa Tom Hardyn olevan yksi ikäluokkansa parhaista näyttelijöistä.

Steven Knight on huomattavasti tunnetumpi mies käsikirjoittajana kuin ohjaajana. Hänen kynästään ovat lähtöisin muun muassa Eastern Promises ja Dirty Pretty Things.Locke on vasta toinen kerta kun hän istahtaa ohjaajan pallille. Luonnollisesti leffa on myös hänen kirjoittamansa. Se on kiinnostava kokeilu tehdä asioita eri tavalla ja jonkinlainen vastalause satoja miljoonia maksaville megaluokan leffoille.

Locken idea on yksinkertainen. Valkokankaalla nähdään vain yksi näyttelijä, Tom Hardy. Hänen esittämänsä Ivan Locke ajaa autoa ja puhuu puhelimessa eri ihmisten kanssa. Mitään muuta vajaan puolentoista tunnin aikana ei tapahdu. Moinen voi kuulostaa uskomattoman tylsältä, mutta sitä se ei ole. Locke ei lipsahda tahallisen kikkailun puolelle kuin hetkittäin. Kengännauhabudjetilla kahdessa viikossa tehdyksi kokeelliseksi indie-leffaksi se on oikein toimiva.

Locke

Ivan Locke on hyvä perheenisä ja työnarkomaani. Hänen toimenkuvansa on toimia työnjohtajana jättimäisissä betonivaluissa. Seuraavana päivänä on tiedossa hänen elämänsä suurin ja vaikein valu, jolla ei ole varaa mennä pieleen. Locke on kuitenkin mokannut yksityiselämässään. Yhden yön suhteen toinen osapuoli on synnytysosastolla ja Locke on tietysti lapsen isä. Hän ei manaa huonoa onneaan, vaan ottaa vastuun teoistaan ja päättää toimia omasta mielestään oikein.

Seuraavan päivän urakka jää muiden harteille, kun Locke lähtee ajamaan myöhään illalla Birminghamista kohti Lontoota ollakseen mukana synnytyksessä.

Yön ritarin paluusta ja Inceptionista parhaiten tunnettu Tom Hardy on monipuolinen näyttelijä. Parhaimmillaan hän on ollut pienemmän budjetin indie-leffoissa, ja miehen suoritus Bronsonissa taitaa olla edelleen hänen uransa paras. Lockena herra onnistuu myös loistavasti. Koko elokuvan kantaminen harteillaan ei ole maailman helpoin homma.

Tom Hardylla oli vain kaksi viikkoa aikaa osallistua Locken tekoon. Elokuva toimii todennäköisesti näinkin hyvin ahkeran valmistautumisen ansiosta.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2014/locke828282.png

Kahdesta viikosta ensimmäinen käytettiin pelkästään harjoitteluun. Vaikka kuvissa ei näykään kuin Hardy, niin muita näyttelijöitä oli myös mukana, tehtävänään puhua puhelimeen kuvaustilanteessa. Ohjaaja halusi näyttelijöiden toimivan kuin teatterissa: jos jokin meni vikaan, niin heidän piti improvisoida homma takaisin raiteilleen. Locke saa pimeällä moottoritiellä ajaessaan kuunnella muun muassa pomonsa raivoa, duunikaverinsa hätää, vaimonsa huutoa ja kummissaan olevia lapsiaan.

Locken suurin stara on Tom Hardyn lisäksi kuvaaja Haris Zambarloukos. Hänen ansiostaan yhdessä paikassa kuvattu leffa ei näytä tylsältä saman kuvan toistolta. Zambarloukos löytää melkoisen määrän kekseliäitä kuvakulmia joista kuvata autoa ajavaa miestä. Ne auttavat pitämään katsojan mielenkiinnon yllä.

Lockeen on aluksi hankala samaistua hahmona, koska yksikään henkilö jonka kanssa hän puhuu, ei ymmärrä miehen päätöstä, vaan he kaikki kyseenalaistavat tämän teot. Katsoja on aluksi ärtynyt itsekkään oloiseen ukkoon, mutta kun syyt käytökseen selviävät, niin hahmo saa kaikkine vikoineen katsojan sympatiat puolelleen.

Locke

Elokuvan yksinkertainen idea toimii, vaikka välillä se yrittää vähän liikaa. Puolentoista tunnin aikana ei ehdi tylsistyä kuin muutaman kerran. Se ei johdu siitä, että kuvissa on vain yksi mies, vaan siitä, että Locke on äänessä koko ajan. Niinä muutamana hetkenä kun hän ei puhu puhelimessa, on hänen pakko höpistä yksinään ääneen ja todistella edesmenneelle isälleen olevansa tätä parempi mies. Useampi hiljainen hetki, jolloin katsoja saisi itse miettiä mitä Locken päässä liikkuu, olisi ollut paikallaan.

Mitään kovin syvällistä pohdintaa Locke ei tarjoa. Se käsittelee ainoastaan sitä, kuinka yksi päätös voi muuttaa ihmisen koko elämän suunnan. Locke ei ole mitenkään hankala leffa, vaikka se saattaa vaikuttaa vaikealta taide-elokuvalta.

PlusMiinusNolla

+ Tom Hardy loistaa vaikeassa roolissaan
+ Yksinkertainen idea kantaa koko leffan lyhyen keston ajan
+ Pimeä moottoritie valoineen on osaavien tekijöiden käsissä kaunis paikka