Uusimmat

Tommy Lee Jonesin ohjaama The Homesman on erilainen länkkäri

11.11.2014 15:06 Muropaketin toimitus

The HomesmanEnsi-ilta: 14.11.2014
Alkuperäisnimi: The Homesman
Ohjaaja: Tommy Lee Jones
Käsikirjoittaja: Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald & Wesley Oliver Glendon Swarthoutin romaanin pohjalta
Pääosissa: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, John Lithgow, James Spader, Meryl Streep
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Retku jeesaa vanhaapiikaa viemään kolme hullua naista ihmisten ilmoille

3,5/5

Tommy Lee Jonesin toinen ohjaustyö on kunnianhimoinen yritys tehdä kaavasta poikkeava lännenelokuva. Piristäväksi sitä ei äärimmäisen rankan aiheensa vuoksi voi kutsua, mutta kunnianhimoa Jonesilta ei ainakaan puutu.

Omituista, että Tommy Lee Jones ei ole pitkällä urallaan ennen The Homesmania ohjannut kuin yhden täyspitkän elokuvan. Veteraaninäyttelijän vuoden 2005 Kolmesti kuopattu oli vallan mainio moderni western.

Myös Nebraskan karuakin karummilta rajaseuduilta pikkukylästä alkava The Homesman uudistaa lännenelokuvaa, vaikkei aivan niin onnistuen kuin Jones haluaisi. Harvemmin länkkäreiden tarinaa kerrotaan naisnäkökulmasta. The Homesman ei ole hyvän mielen viihdyttävä kliseinen western. Pääosin äärirealistinen kuvaus elämän vastoinkäymisistä on muutaman otteeseen niin rankka, että pahaa tekee.

The Homesman

Hilary Swank on toisessa pääosassa Mary Bee Cuddyna. Hän on vähän päälle kolmekymppinen vanhapiika, yksi tilaansa hoitava ja maataan viljelevä lujatahtoinen nainen. Pienen preeriakylän muiden asukkaiden silmissä Cuddy on kummajainen. Ilman aviomiestä elävä aikuinen nainen on tuon ajan yhteisössä ihmetyksen aihe. Silti John Lithgown esittämä kylän pastori ja muut miehet jaksavat ihastella ja toitottaa Cuddylle ääneen hänen olevan yhtä ahkera ja paineita rankoissa olosuhteissa sietävä kuin kuka tahansa miehistä. Cuddylle lankeaakin tehtäväksi kuljettaa kolme heikompaa sielua Nebraskan territorion läpi Iowaan. Kolme kylän naista eivät ole mieliltään yhtä lujia kuin hän. He ovat menettäneet järkensä, pääsyynä useiden lasten kuolema pikkuvauvoina.

Avukseen Cuddy saa Tommy Lee Jonesin esittämän George Briggsin. Hirttotuomiolta Cuddyn ansiosta pelastettu Briggs on ajelehtija ja retku, lain usein omiin käsiinsä ottava opportunisti, joka velkansa ohella lähtee matkaan vain tiedossa olevan rahallisen palkkion takia.

Tiukkapipoisen Cuddyn ja löyhän moraalin omaavan Briggsin viikkokausia kestävän matkan ja koko tarinan kiinnostavuus syntyy tietysti hahmojen eroavaisuuksista. Kahden täysin erilaisen ihmisen toisiinsa tutustuminen ja mahdollinen henkinen kasvu pakon saneleman matkan aikana on juonikuviona peruskauraa, mutta Glendon Swarthoutin romaanin pohjautuva käsikirjoitus ja Jonesin ohjaustyö onnistuvat välttämään pahimmat kliseet.

The Homesman

The Homesman ei romantisoi uudisasukkaiden elämää ja arkea. Muutamaan otteeseen synkkä draama lipsahtaa omituisen mustan huumorin puolelle. Myös pari elokuvan perustunnelmasta eroavaa kohtausta, kuten ensitapaaminen George Briggsin kanssa, ovat aivan väärässä paikassa.

Renttu ajetaan ulos valtaamastaan talosta dynamiitin avulla. Tommy Lee Jones kävelee räjähdyksen jälkeen ovesta ulos pukeutuneena pelkkiin kalsareihin, naama mustana paukun jäljiltä ja tukka joka suuntaan sojoittaen. Kohtaus on täyttä Kelju K. Kojoottia ja Maantiekiitäjää. Miksi se on mukana elokuvassa, joka seuraavana hetkenä näyttää hulluksi tulleita naisia ja karmivia kuvia kuolleista vauvoista, jää epäselväksi. Onneksi vastaavia kohtauksia ei ole mukana kuin muutama.

Parituntisen The Homesmanin alussa tuntuu, ettei tiedossa oleva reissu ala koskaan. Parivaljakon ja mielisairaiden päästyä matkaan tuntuu, ettei se lopu koskaan. Tommy Lee Jonesille on silmää Nebraskan ja Iowan mahtaville maisemille, ja hitaassa kerronnassa piileekin tarinan voima. Kumpikaan päähenkilöistä ei ole kovin miellyttävä, ja näin heidän hahmoihinsa kaikkine vikoineen kiintyy väkisinkin. Cuddy tiuskii ja pitää jöötä, pomottaa ja näkee jokaisen mieshahmon mahdollisenä aviomiesehdokkaana. Ei rakkauden tai ihastumisen takia, vaan ennemminkin kahden ihmisen välisenä bisneksenä, josta molemmat hyötyisivät. Briggs on hulttio, joka välittää vain rahasta ja omasta onnestaan. Karikatyyreiltä vaikuttavat hahmot kuitenkin toimivat. Swank ja Jones näyttävät parasta osaamistaan. Swankin roolityö taitaa olla Million Dollar Babyn jälkeen parasta mitä hän on tehnyt.

The Homesman

The Homesman on surullinen tarina ihmisistä, jotka murtuvat kovissa tilanteissa. Parhaimmillaan se onnistuu tavoitteessaan olla jotain täysin erilaista; länkkäri, joka ei ole länkkäri. Aamunkoiton ampumistaistelua on turha odottaa. Sen verran on pakko spoilata, että yksi syy miksi leffa toimii niin hyvin, on se että päähenkilöt eivät rakastu toisiinsa.

Yllätyskäänne puoli tuntia ennen loppua tulee totaalisen puskista. Mitä Lee sillä tai koko elokuvallaan haluaa sanoa jää vähän epäselväksi. Valkokangasta lopputekstien aikana hämmentyneenä tuijottaessa ensimmäinen ajatus on, että tässäpä tulkinnoille avoin elokuva. Se ei ole muuta kuin positiivinen asia. The Homesman menee ihon alla, jää sinne ja kutittelee takaraivossa vielä useampi päivä katsomisen jälkeen.

PlusMiinusNolla

+ Tommy Lee Jones ja Hilary Swank näyttelevät upeasti, unohtamatta sivuosien Meryl Streepia, John Lithgowta ja James Spaderia.
+ Jonesilla on ohjaajana silmää komeille kuville. Toivottavasti hän ohjaa lisää mahdollisimman pian.
– Muutama sarjakuvahuumoria sisältävä kohtaus on aivan väärässä elokuvassa
0 Jakaa aivan taatusti mielipiteet

Muropaketin uusimmat