Traileri: HBO:n Kill Chain -dokumentin pääosassa nähtävä Harri Hursti hakkeroi Yhdysvaltain presidentivaalien äänestyslaitteet

10.03.2020 08:00 Muropaketin toimitus

Hakkeri ja IT-alan asiantuntija Harri Hursti yritettiin tappaa vuonna 2013.

HBO on julkaissut trailerin ja julisteen Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections -nimisestä dokumentista, jonka pääosassa nähdään suomalainen hakkeri ja IT-asiantuntija Harri Hursti. Elokuva seuraa Hurstia ympäri maailmaa ja Yhdysvaltoja sekä näyttää kuinka hän hakkeroi myös tämän vuoden Yhdysvaltain presindentinvaaleissa käytettävät äänestyskoneet.

Dokumentin ovat ohjanneet muun muassa Hacking Democracy -elokuvasta tutut Simon Ardizzone, Russell Michaels ja Sarah Teale. Hursti tapaa elokuvassa esimerkiksi senaattoreita, turvallisuusasiantuntijoita, Yhdysvaltain vaalikoneista ja sähköisestä äänestysjärjestälmästä vastaavia ihmisiä ja hakkereita.

Hursti todisti jo vuonna 2005 Hursti Hack -nimellä tunnetussa raportissa, että Yhdysvaltojen vaaleissa käytettävässä äänestysjärjestelmässä on vakavia tietoturvaongelmia. Hän paljasti kuinka muistikorttien avulla voidaan manipuloida äänestystulosta. Samoja äänestyslaitteita on edelleen käytössä Yhdysvaltain tämän vuoden presidentivaaleissa.

Hursti yritettiin tappaa vuonna 2013 kun mies hyökkäsi Atlantassa hänen kimppuunsa. Kyseessä on arveltu olleen tilaustyön, sillä epäilty tekijä löydettiin kuolleena.

Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa 26. maaliskuuta ja Suomessa ilmeisesti sitä seuraavana päivänä HBO Nordicilla.