Uusimmat

Tuhoaisiko Don’t Look Up -elokuvan komeetta oikeasti maapallon? Arvostettu astronomi kertoi näkemyksensä Netflix-hitin tilanteesta

03.01.2022 09:29 Muropaketin toimitus

Netflix-elokuvan komeettaa vastaava kivenjärkele tappoi dinosaurukset sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten.

Ohjaaja Adam McKayn jouluaattona Netflixiin tarjolle tullut Don’t Look Up -elokuva on jakanut mielipiteet reippaasti kahtia. Satiirissa komeetta uhkaa tuhota Maapallon kuuden kuukauden kuluttua.

Arvostettu astromoni Amy Mainzer toimi elokuvassa neuvonantajana. Hän kertoo Yahoon haastattelussa kuinka todennäköisesti vastaava komeetta tuhoaisi Maapallon oikeasti.

– Ainakaan elokuvassa esitetty yhteentörmäys ei voi tapahtua kovin usein. Me ihmiset olemme siitä paras todiste. Vastaava komeetta ei ole osunut Maahan meidän ja esi-isiemme olemassaolon aikana. Me emme tietenkään olisi täällä, jos niin olisi käynyt, Mainzer sanoo.

– Edellinen vastaava yhteentörmäys oli se, joka tappoi dinosaurukset sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten. Paljon pienempikin komeetta on vaarallinen ja siksi tietysti tutkimme sekä etsimme niitä jatkuvasti, hän jatkaa.

Mainzer tiimeineen havaitsi ensimmäisenä Neowise-komeetan maaliskussa 2020. Se oli kirkkaudeltaan yhtä kirkas kuin Hale-Bopp-komeetta vuosina 1996–1997. Paljain silmin nähtävä Neowise oli lähimpänä maata heinäkuussa 2020, jolloin välimatkaa oli 103 miljoonaa kilometriä.

Muropaketin arvostelussa Don’t Look Up -leffa sai kolme tähteä viidestä ja siitä todettiin muun muassa seuraavaa:

”Ohjaaja McKay hakee elokuvallaan selkeästi Dr. Strangelove -tunnelmia. Erikoisesti maskeeratut hahmot hassuine hiuksineen suoltavat vakavalla naamalla dialogia, jonka on määrä muistuttaa meitä, kuinka sekaisin ihmiset nykyisin ovat. Yhdysvaltain hallituksen sotahuoneessa tehdään väärien ihmisten toimesta päätöksiä, joissa ei ole mitään järkeä, kaikki vääriä ja väärään aikaan. Kuulostaa paljolti Stanley Kubrickin mestarilliselta satiirilta vuodelta 1964, mutta ei samoihin sfääreihin kuitenkaan yllä.

Vaikka elokuva ei napakymppiin osukaan, on se kuitenkin asiansa ajanut, mikäli saa vielä uinuvia ihmisiä heräämään ilmastokysymysten osalta.”

Arvostelu | Leonardo DiCaprion ja Jennifer Lawrencen Netflix-leffa Don’t Look Up haluaisi olla 2020-luvun Dr. Strangelove

Neowise-komeetta Kroatian Splitistä kuvattuna: