Tulikärpäsiä puutarhassa (***)

08.08.2008 13:00 | Hanna Näsänen

Tulikärpäsiä puutarhassaPienestä pitäen Michael (Ryan Reynolds) on epäonnistunut täyttämään isänsä (Willem Dafoe) odotukset. Menestyksekäs ura rakkauskirjailijanakaan ei vaikuta vakavastiotettavaa englannin laitoksen opettajaa. Matka lapsuudenkotiin ei siis ala kovin innokkaissa tunnelmissa.

Tulikärpäsiä puutarhassa on koskettavan surullinen tarina, jossa on juuri sopiva ripaus toivoa. Waechlerien perhe kokoontuu juhlimaan Michaelin äitiä (Julia Roberts), joka on varttuneilla vuosillaan valmistumassa yliopistosta. Michaelin ja tämän sisaren Rynen (Shannon Lucio) ehtiessä paikalle on juhlapäivä kuitenkin auto-onnettomuuden myötä saanut traagisen käänteen. Seuraavina vaikeina päivinä Michael muistelee erästä lapsuutensa kesää ja erityisesti hankalaa isä-suhdettaan.

Michael ja KellyTulikärpäsiä puutarhassa kietoutuu Michaelin ja tämän isän vaikeaan suhteeseen. Niinpä  keskustelupainotteisessa elokuvan onnistumisen kannalta tärkeimmäksi nousevat Ryan Reynoldsin ja Willem Dafoen näyttelijäsuoritukset. Ryan Reynolds suoriutuu tunteitaan pidättelevän Michaelin roolista hienosti. Myös Willem Dafoe tekee vahvalla rutiinilla inhottavasta isästä loistavan vastenmielisen ja toisaalta hetkittäin, jos ei suorastaan sympaattisen, niin ainakin ymmärrettävän, hahmon. Suurimman vaikutuksen näyttelijöistä tekee kuitenkin nuori Cayden Boyd, joka esittää Michaelia lapsena. Boyd onnistuu tuomaan sadistisen isänsä kohtelusta kärsivän lapsen piinan ja luonteenlujuuden esiin ihmeellisen vähäeleisesti ja koskettavasti.

Myös Michaelin nuoren tädin rooli on onnistuneesti jaettu nuoremmalle ja vanhemmalla näyttelijälle. Hayden Panettiere (Heroes) esittää nuorta ja kapinallista Janea, jonka virheitä aikuisena muistelee englantilaisnäyttelijä Emily Watson, jonka ilmeikkäät kasvot kertovat enemmän kuin mitkään repliikit.

Julia Roberts perheen äitinä sekä Carrie-Anne Moss Michaelin vaimona jäävät tarinan sivustaseuraajiksi ja hahmoina litteiksi.

Näitä puolielämäkerrallisia reissuja lapsuuden kotiin ja muistoihin tehdään Yhdysvalloissa tasaiseen tahtiin. Juonellisesti Tulikärpäsiä puutarhassa -elokuvalla ei ole genressään uutta annettavaa. Tunnelmat niin nykyhetkessä kuin menneisyydessä on kuitenkin toteutettu taiten. Elokuvan lapsuuden kodiksi on valittu historiallinen rakennus 1900-luvun alusta, jonka idyllisissä huoneissa käydään tunteikkaita keskusteluja, joissa merkittävimmät asiat usein jätetään lausumatta. Kameran kuvakulmat ovat toisinaan nerokkaita ja elokuvan värisävyt menneisyydessä nostalgisen kellastuneita, nykyisyydessä alakuloista tunnelmaa korostavan harmaita.

Päivällinen

 

3/5

PlusMiinusNolla

– Tarina on niin tuttu, niin tuttu.
+ Loistavat näyttelijäsuoritukset kuitenkin pitävät katsojan kiinnostuksen yllä.
+ Menneisyyden ja nykyisyyden vuorottelu toteutettu harvinaisen tyylikkäästi

Tulikärpäsiä puutarhassa (Fireflies in the Garden)
(USA 2008)

Ohjaus: Dennis Lee
Käsikirjoitus: Dennis Lee
Pääosissa: Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Julia Roberts, Emily Watson, Carrie-Anne Moss, Cayden Boyd, Hayden Panettiere
Kesto  101 min.