Tuntematon Redux -elokuva sekoittaa scifiä Tuntemattoman sotilaan klassikkotarinaan

19.10.2017 10:29 | Muropaketin toimitus

Erilainen tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta on nyt katsottavissa.

Tuntematon Redux on vähän erilainen tulkinta klassikkokertomuksesta, jossa Pihla Viitala esittää Lammiota, Mimosa Willamo Lehtoa ja Lauri Tilkanen neuvostoandroidia.

Elokuva on Anssi Määtän ja Antti Tuomisen lyhäri, joka kertoo suomalaisille tutun tarinan uudesta lähtökohdasta. Inspiraationa teokselle on toiminut tietysti Väinö Linnan Tuntematon sotilas, mutta sen päälle on rakennettu täysin oma maailma ja tulkinta.

Tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen Suomen historiaan, johon sekoitetaan scifiä ja genre-elokuvaa. Tekijöiden mukaan realismi hylättiin jo käsikirjoitusvaiheessa.

– Halusimme luoda tutun tarinan ympärille jotain uutta. Enemmän tämä on itsenäinen teos kuin mukaelma Linnan versiosta. Mutta sen voi nähdä myös tutkielmana siitä, mikä tekee lopulta Tuntemattomasta Tuntemattoman, ohjaaja Anssi Määttä kertoo.

Filmissä tuttuja sotasankareita Lammiota ja Lehtoa tulkitsevat naisnäyttelijät Pihla Viitala ja Mimosa Willamo. Vahvat naishahmot olivat yksi lähtökohta käsikirjoitukselle.

– Suomalaiset, kuten myös kansainväliset sotatarinat ja -elokuvat ovat useimmiten miesten tarinoita naisten jäädessä sivuosiin. Halusimme kääntää asetelman päälaelleen ja katsoa mihin se johtaa. Lammio ja Lehto eivät ole kopioita miesversioistaan. Tarinassa he esimerkiksi ratkaisevat ongelman neuvokkuudella suoran toiminnan sijaan, käsikirjoittaja Antti Tuominen avaa.

Määtän ja Tuomisen mukaan suomalainen elokuvateollisuus voi paremmin kuin koskaan, mutta silti uusia ideoita ja tekijöitä tarvitaan aina lisää.

– Rare Exports ja Iron Sky ovat esimerkkejä ennakkoluuttomasta ja genrevapaasta ajattelusta. Genre ja vakavasti otettava elokuva nähdään Suomessa usein toisensa poissulkevina tekijöinä. Meille ne ovat luonnollinen yhteenliittymä. Tuntematon Redux on yksi esimerkki siitä, miten suomalaisesta kulttuurista voi ammentaa uusia tarinoita, Määttä sanoo.

Lisätietoa löytyy elokuvan kotisivuilta.

Muropaketin uusimmat