Tuntematon taiteilija kantoi oman pisuaarinsa Tennispalatsin vessaan

29.08.2009 14:41 | Muropaketin toimitus

Tämä ei varsinaisesti ole elokuvauutinen, mutta väliäkös tuolla, nythän on viikonloppu. Taiteiden yö ja surrealismi-näyttely innoittivat tuntematonta taiteilijaa Helsingin Tennispalatsissa viikko taaksepäin. Vartijat löysivät perjantai-iltana Tennispalatsin miestenhuoneesta irrallisen ja ikääntyneen pisuaarin, jonka kylkeen on signeerattu ”A. Halfputt 2007”.

Edes valvontakamerat eivät paljasta, kuka teoksen on vessaan hylännyt. Pisuaari jäi paikoilleen Taiteiden yön ajaksi ja korjattiin talteen vasta tapahtuman päätyttyä.

Teko lienee taiteellinen kannanotto Taidemuseo Tennispalatsissa näytteillä olevaan Suuntana surrealismi -näyttelyyn, jonka keskeinen teos on Marcel Duchampin, R. Muttin nimellä signeeraama, teos ”Suihkulähde”. Vuonna 2004 viisisataa kansainvälistä taiteilijaa ja historioitsijaa nimesi tämän pisuaarinakin tunnetun taideteoksen 1900-luvun merkittävimmäksi taideteokseksi. Muun muassa monet tunnetut pop-taiteilijat, kuten Andy Warhol, ovat ottaneet vaikutteita Duchampin taiteesta.

”Duchampin pisuaari haastaa meidät kysymään mitä on taide ja kuka määrittää sen arvon ja merkityksen.” Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén kertoo. ”Pisuaarin elinvoimaisuudesta ja kyvystä inspiroida kertoo Tennispalatsista löydetty suomalainen versio taideteoksesta.”

Suuntana surrealismi -näyttely ja Duchampin pisuaari esillä Taidemuseo Tennispalatsissa 22.9. saakka.

www.taidemuseo.fi

Muropaketin uusimmat