Uusimmat

Tutkijoiden mukaan Netflixin 13 Reasons Why -sarja lisää teinien kiinnostusta itsemurhaan

02.08.2017 09:52 Muropaketin toimitus

Ensi-illan jälkeen itsemurhaa käsittelevät nettihaut lisääntyivät huomattavasti.

Maaliskuun viimeisenä päivänä Netflixiin tullut, Muropaketin arviossa kehuttu 13 Reasons Why -sarja jakaa niin katsojien kuin tutkijoidenkin mielipiteitä. Kaunistelematta muun muassa kiusaamisesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, perättömistä juoruista, sosiaalisista paineista, somen negatiivisista puolista ja siitä kuinka itsemurha vaikuttaa teon tehneen läheisiin ihmisiin kertova sarja pitäisi joidenkin yhdysvaltalaistutkijoiden mielestä vetää kokonaan pois striimauspalvelun valikoimasta.

Newser-sivusto on kasannut kattavan listan tutkimuksia ja mielipiteitä sarjasta sivuilleen, josta selviää muun muassa seuraavaa:

Journal of American Medicine -julkaisun tutkimuksen tekijät tahtovat Netflixin vetävän sarjan pois ohjelmistostaan. He havaitsivat nettihakujen itsemurhista lisääntyneen noin 19% verran. Havaittavissa oli nousu kuinka tehdä itsemurha, mutta myös itsemurhan estämiseen liittyvien ohjeiden haut lisääntyivät.

– Pahimmat pelkomme varmistuivat. Tuhannet ihmiset etsivät netistä tapoja tappaa itsensä, tutkimusta tehnyt John Ayers San Diegon yliopistosta sanoo.

Täysin selvää linkkiä itsemurhien määrän kasvun ja niitä käsittelevien nettihakujen lisääntymisen välillä ei kuitenkaan pystytty todistamaan.

Washington Post  kertoo lastenpsykiatrien kiinnittäneen huomiota siihen, että heidän potilaansa puhuvat sarjasta. Cincinnatin lastensairaalan psykiatri sanoo 12-vuotiaan tytön kertoneen hänelle sarjan nähtyään, että itsemurha on normaali asia.

– 30 vuoden mittaisen urani aikana en ole aiemmin kuullut lapsen sanovan, että itsemurha on hyväksyttävä ja täysin normaali asia.

Netflix vastasi jo keväällä ottavansa kritiikin ja palautteen sarjasta tosissaan ja ammentavansa siitä aineksia sarjan kakkoskaudelle, joka nähdään ensi vuonna.