Unelmista totta – jos luoja suo

24.08.2006 18:20 | Pihla Hintikka

Yksinäiset sielut kohtaavat Tukholmassa, valot ja varjot sulautuvat pehmeästi yhteen, hidastetut mustavalkoiset kuvat henkivät unenomaista taikaa ja kuvakulmat näyttävät Hollywood-kerronnalle keskisormea. Kuulostaako tutulta? Ruotsalaisen Amir Chamdinin pitkän elokuvan esikoisohjaus tekee kunniaa Ranskan uuden aallon estetiikalle. Mies on myös tarkkaan opiskellut Wong Kar-Wain kauniiden kuvamaailmojen salat.

Chamdin näyttelee itse Juania, joka elää maahanmuuttajan työntäyteistä arkea Tukholmassa vuonna 1975. Vaimonsa paluuta odottava mies kohtaa taianomaisesti suomalaisen tangolaulaja Julin, joka lumoaa miehen. Pariskunta vaeltelee Tukholman öisillä kaduilla, eikä millään muulla ole mitään väliä. Tunnelmaan nojaavassa elokuvassa on hiljaista herkkyyttä. Se kertoo ihmisen ikuisesta kaipauksesta, irrallisuudesta ja rakkauden mysteeristä. Vaikka Juan ja Juli löytävät hetkeksi yhteisen rytmin ja hengityksen, he eivät koskaan voi olla yhtä. Elokuva kuvaa sitä, ettei toiseen ihmiseen voi sulautua, mutta onneksi hetken voi olla yhdessä yksin.

The Cardigansin laulajana paremmin tunnettu Nina Persson hyppää ensimmäistä kertaa valkokankaalle Julin roolissa. Chamdin tavoittaa mustavalkokuvillaan kuvankauniin Perssonin filmaattiset kasvot, jotka puhuvat elokuvassa enemmän kuin minimiin vedetty dialogi. Perssonin muutama aksentilla väritetty suomenkielinen repliikki saa hymyilemään, kun muuten elokuvassa keskittyy lähinnä ihailemaan kauniita kuvia.

Vaikka Chamdin ei pysty tavoittamaan Kar-Wain kaltaista ainutlaatuisen hienovaraista virettä, vie elokuvan tarkkaan harkittu kuvamaailma mennessään. Kun loppupuolella Persson tarttuu mikin varteen ja tulkitsee suomeksi tangon Itämaista rakkautta, saa sykähdyttävämpää hetkeä hakea. Juoni tai uskollisuus aikakaudelle ei ole tässä elokuvassa tärkeää. Merkityksellistä on sanoinkuvaamattoman hetken ja tunteen pukeminen kuviksi. Siksi surkeimmaltakaan kieltentaitajalta elokuvan punainen lanka ei koskaan katoa, vaikka tekstitys uupuukin. Tämän draaman niputtaminen sarjaan taidetta taiteen vuoksi on turhaa. Jokainen herkkä sielu ja esteetikko tietää, että elävien kuvien herättämä pakahtumisen tunne on korvaamattoman iso asia.

Unelmista totta – jos luoja suo (Om Gud Vill)
Ruotsi 2006
Ohjaus: Amir Chamdin
Näyttelijät: Amir Chamdin, Nina Persson
83 min
K7