USA:n johtava elokuvakriitikko: ”Nykyinen ikärajaluokitus on vanhanaikainen – emme ole viattomia enää!”

14.12.2010 11:55 | Muropaketin toimitus

USA:n johtaviin elokuvakriitikkoihin lukeutuva Roger Ebert on ottanut kantaa maansa ikärajaluokituksiin (MPAA). Televisiostakin tutun Ebertin mielestä on tullut aika myöntää, että elämme nykyään erilaisessa maailmassa ja että viattomuuden aika on ohi.

USA:ssa on käytössä seuraavat ikärajaluokitukset: G, PG, PG-13, R ja NC-17.

Roger Ebertin mukaan tämä malli ei toimi, koska ihmisten suhtautuminen seksiin, väkivaltaan ja kiroiluun on muuttunut aikojen saatossa. Ikärajat kehitti Jack Valenti 42 vuotta sitten – ja kuten kaikki tiedämme, oli maailma ja viihdekulttuuri silloin aivan eri tolalla. Elokuvia kytätään suurennuslasilla, mutta tv:ssä kiroillaan tavalla, jonka myötä samanlaista kieltä käyttävää elokuvaa ei USA:ssa missään nimessä esitettäisi alle 17-vuotiaille.

Ebertin näkemyksen mukaan ikärajaluokituksia pitäisi olla vain kolme:

Perhaps only three categories are needed: “G,” for young audiences, “T” for teenagers, and “A” for adults. These categories would be not be keyed to specific content but would reflect the board’s considered advice about a film’s gestalt and intended audience. At a time when literally any content can find its way into most American homes, what’s the point of singling out theatrical films? It’s time to admit we’ve lost our innocence.

Lue lisää aiheesta: http://online.wsj.com

Muropaketin uusimmat