Uskollinen puutarhuri

28.10.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Uskollinen puutarhuri on hieno elokuva. Mestarikirjoittaja John Le Carrén romaanin filmatisointi on sekä onnistunut poliittinen trilleri että traaginen rakkaustarina. Elokuva on uskollinen Le Carrén alkuperäisteoksen hengelle. Kirjailija on jo jonkin aikaa sitten siirtynyt ”tavallisesta” jännityskirjallisuudesta poliittisesti kantaaottaviin romaaneihin. Poliittisen sisällön säilyminen on varmistettu ohjaajavalinnalla: Fernando Meirellesin läpimurtoelokuva City Of God käsitteli kolmannen maailman hökkelikylien brutaalia elämää.

Tarina kertoo englantilaisesta, Afrikassa toimivasta diplomaatista jonka idealistivaimo murhataan. Sureva mies alkaa selvittää vaimonsa mysteeriä: kuka tämä todella oli ja rakastiko hän miestään? Samalla hän sotkeutuu kansainvälisen lääketeollisuuden hämäriin toimiin Afrikassa.

Uskollinen puutarhuri on näyttelijöiden ja erityisesti Ralph Fiennesin elokuva. Fiennes piirtää elegantisti ja riipaisevasti muotokuvan hiljaisesta miehestä, joka pakenee konflikteja puutarhanhoitoon, ja haluaa niin epätoivoisesti palan onnea nuoren vaimonsa kanssa, että on valmis kestämään todennäköisen pettämisen protestoimatta. Vaimonsa menettänyt Fiennes on älyllinen vastine sille elokuvakliseelle miehestä jolla ei ole mitään menetettävää.

Fiennesin roolissa on yhtäläisyyksiä hänen rooliinsa Englantilaisessa potilaassa. Molemmat ovat miehiä, joiden rakastettu on kuollut vieraassa maassa. Molemmissa tarinoissa päähenkilöt kamppailevat sen syyllisyyden kanssa, että tragedia olisi voitu välttää jos he olisivat toimineet toisin.

Elokuva ei ole kuitenkaan aivan tasapainossa: tarinan kaksi tasoa eivät kohtaa tyydyttävästi. Se on vain kosmetiikkaa sen rinnalla, että leffa uskaltaa käsitellä traagista rakkautta, Afrikkaa ja monikansallisten yhtiöiden ahneutta samassa tarinassa.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Uskollinen puutarhuri
Ohjaus: Fernando Meirelles. Pääosissa: Ralph Fiennes ja Rachel Weisz.

Muropaketin uusimmat